Вест

ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА

Датум: 23. Mart 2018 01:01 Категорија: Достигнућа

У четвртак 22.03.2018. године у библиотеци ОШ „Радислав Никчевић“ у Мајуру у 12.00 часова одржано је Школско такмичење рецитатора.

Прочитај

ПАМЕТНО И БЕЗБЕДНО НА ИНТЕРНЕТУ

Датум: 19. Mart 2018 14:02 Категорија: Новости

Министарство трговине, туризма и телекомуникација покренуло је кампању ИТ караван за ученике основних школа, њихове родитеље и наставнике, са циљем подстицања паметног и безбедног коришћења нових технологија. У вези са тим, ученици петог и седмог разреда уживо су пратили пројекцију представе "Како да најлакше упропастите свој живот онлине" одржану у Народном позоришту у Нишу.
    

Прочитај

АКЦИЈА ,,ЧЕПОМ ДО ОСМЕХА"

Датум: 19. Mart 2018 09:39 Категорија: Новости

Настављамо са акцијом ,,Чепом до осмеха". На два места у школи поставили смо кутије за сакупљање чепова. Прошле године је почела та акција у нашој школи и наишла је на сјајне критике, због тога је и настављамо. 

   

Прочитај

ЗА НАШЕ ДРАГЕ МАМЕ

Датум: 19. Mart 2018 09:26 Категорија: Новости

Поводом обележавања Дана жена у нашој школи су ученици са својим учитељима припремили пригодне поклоне за своје маме, баке,... Тај дан су им учинили још свечанијим и пригоднимпрограмом који су тим поводом и припремили.

          

Прочитај

Кутак за литерарни тренутак - новости

Датум: 18. Mart 2018 23:13 Категорија: Новости

Понедељак 19.03.2018. године и нови садржаји на страницама Кутка . Сазнајте које је писмо најсавршеније на свету, шта значи ентузијазам, о чему пишу и шта читају наши ђаци...

Прочитај

СРПСКИ ЈЕЗИК - КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА

Датум: 18. Mart 2018 18:06 Категорија: Достигнућа

   10.03.2018. године у ОШ „ Бошко Ђуричић“ у Јагодини одржана је Књижевна олимпијада – општински ниво.
Ученица 7/1 Марија Миленковић учествовала је на Општинском такмичењу, освојила је 3. место и пласман на Окружно такмичење.
Вест се објављује након што је Друштво за српски језик и  књижевност Србије објавило коначну листу такмичара који су се пласирали на наредни ниво такмичења.

Прочитај

ШЕСТИ РЕГИОНАЛНИ САЈАМ ОБРАЗОВАЊА

Датум: 16. Mart 2018 22:01 Категорија: Новости

Ученици осмог разреда из Мајура и Колара са својим наставницима су у петак 16. марта посетили 6. регионални сајам образовања и прикупили корисне информације о средњим школама из окружења и условима уписа у исте.
Шести Регионални сајам образовања – НОУфест 2018 одржан је 15. и 16. марта, у Хали спортова “АДА” у Ћуприји, у организацији Регионалног тима подршке за науку, образовање и уметност – НОУ тим, а под покровитељством општине Ћуприја.
Под слоганом „Пут знања - пут успеха” овогодишњи НОУфест био је право место за ђаке, будуће студенте, професионалце, али и родитеље, за упознавање са програмима школа и факултета из Србије, потенцијалним послодавцима и будућим професијама, али и место нових знања, познанстава и искустава.
Преко тридесет факултета и високих школа са свих универзитета у Србији представило је своје студијске програме и услове школовања.
Будућим средњошколцима и њиховим родитељима представиле су се све средње школе из Поморавља са информацијама о смеровима и програмима.
У сарадњи са Националном службом за запошљавање представило се преко 20 послодаваца.
У оквиру 6. сајма образовања , у петак, 16.03.2018., одржане су радионица  и предавања „Erasmus+”, Фондације Темпус, за ученике и наставнике са следећим темама:
-Избор и упис у средњу школу, радионица за ученике
Циљ ове радионице је представљање смерница ученицима за управљање сопственим каријерним развојем, са нагласком на доношење одлука и припремом за упис у средњу школу, које укључује информисано доношење одлука, важне друге факторе при доношењу одлука, важне аспекте полагања завршног испита и прављење листе жеља.
-  Могућности за професионално усавршавање наставника и проналазак партнера кроз Еразмус + платформе и мреже, предавање за наставнике
- ИКТ и вршњачко учење у настави природних наука, предавање за наставнике
- Еразмус + пројекти за мобилност и сарадњу школа, предавање за наставнике
На овогодишњем сајму образовања имали смо част да се упознамо са стручњацима из области форензике из МУП – а Јагодина. Огледи из области форензике су приказани ученицима на интересантан начин. Форензика је изузетно мултидисциплинарна и обједињује достигнућа практично свих наука, првенствено природних и техничких.Прочитај

ИРАЦИОНАЛНИ ГОСПОДИН ПИ - π

Датум: 16. Mart 2018 21:52 Категорија: Новости

14. 3. (3/14) наставница математике Марија Ристић је са својим ученицима , у Колару, обележила светски Дан броја Пи.
Господин Пи има дуг реп. Господин Пи има бесконачно дуг реп. Кад су га питагорејци први пут упознали, још у Старој Грчкој, схватили су да имају посла са бројем који је изван сваког дотадашњег поимања.
Наиме, Пи је један од најпознатијих ирационалних бројева. Такви бројеви се не могу представити као разломак, а иза децималне запете садрже бесконачно много цифара. Број Пи није само ирационалан, мистериозан је на још један начин – он је трансцедентан. То значи да не постоји алгебарска једначина за коју би Пи био решење.
Међутим, овај број може да представља и нешто сасвим опипљиво. Стари Грци су помоћу канапа мерили обиме разних кругова – на пример бачви како би израчунали колико вина у њих стаје – и кад год би их поделили дужином пречника, увек су добијали вредност броја Пи.
Зашто однос пречника и обима круга дајe број који се не може написати као разломак два природна броjа? Ова древна мистерија заправо је много већа од геометријских кругова.
Познат и под називима Архимедова константа и Лудолфов броj, најчешће записан грчким словом π, он се јавља као пресудан фактор у огромном броју једначина које описују природне појаве. Тако Пи одређује брзину којом падају кишне капи, начин на који се шири и скупља свемир и прелама светлост или вероватноћу нестајања живих врста. Број Пи можда и најбоље повезује све области математике.
Најчешће се заокружује на 3,14, а може се користити и у било којој апроксимацији као што је 3,1415926535897932384626433832795… Понекад се у рачуну заокружује као количник 22/7.
Међу цифрама броја Пи, редом почевши од неког места, може се наћи било који коначни низ: ваш датум рођења, матични број, број телефона, све се то налази негде у броју Пи. Ако бисмо Мај месец математике кодирали са 052012 приметили бисмо да се овај код такође налази у броју Пи – на 1362638. децималном месту.
Због тога је за љубитеље математике највећи изазов – упамтити што више децимала због чега се на данашњи дан широм света организују такмичења.

Прочитај

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ

Датум: 11. Mart 2018 16:41 Категорија: Новости

На Општинском такмичењу из географије, одржаном 11. марта 2018. године у Основној школи "Љубиша Урошевић" у Рибару, учествовала су два ученика наше школе: Лазар Рошковић 7/1 и Милена Младеновић 8/2. Оба ученика су освојила по 87 поена ( друго место) и пласман на Окружно такмичење 28. априла.

Резултат слика за волим географију

Прочитај

Истраживачки рад – српски језик

Датум: 06. Mart 2018 23:56 Категорија: Достигнућа

Наставни план српског језика подразумева да се ученици упознају и са читањем легенди, табела, дијаграма, графикона, као и са представљањем различитих података на један од тих начина. Како би се ученици оспособили да самостално изразе различите врсте података на један од понуђених начина, наставница српског језика Јелена Гавриловић Миликић предложила је ученицима да спроведу истраживање на слободне теме и да резултате истог представе једним од понуђених начина.

Прочитај