Новости

УГЛЕДНИ ЧАС БИОЛОГИЈЕ

Датум: 23. Maj 2017 20:52 Категорија: Новости

У уторак 23.05.2017. одржан је угледни час из биологије који су реализовали наставница биологије заједно са ученицима 6-1 разреда. Наставна јединица је била "Кућни љубимци" и на веома интересантан и сликовит начин представљен свет кућних љубимаца и њихови најинтересантнији предтавници.

Прочитај

СТРЕЉАШТВО

Датум: 22. Maj 2017 17:39 Категорија: Новости

На такмичењу из стрељаштва ученик 7-1 разреда Дамјан Миладиновић остварио је следеће резултате:
I место на Општинском такмичењу,
I место на Окружном такмичењу и
11 место на Републичком такмичењу, које је одржано 19.05.2017.године у Смедереву, од  укупно 480 учесника.
Честитамо Дамјану на изванредним резултатима.
                                                      


Прочитај

УГЛЕДНИ ЧАС ИЗ ФИЗИКЕ

Датум: 18. Maj 2017 23:30 Категорија: Новости

Угледни час из предмета физике  одржан је у четвртак 18.05.2017. године у току другог часа у информатичком кабинету. Активни учесници су били ученици 8-1 разреда. Наставна јединица је била „Примена нуклеарне енергије и радиоактивног зрачења“. Ученици су схватили главне примене и недостатке нуклеарне енергије и радиоактивног зрачења. 

Прочитај

УГЛЕДНИ ЧАС ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

Датум: 18. Maj 2017 22:17 Категорија: Новости

У уторак, 09.05.2017. године, у ОШ „Радислав Никчевић“ у Мајуру, одржан је угледни час из српског језика.

Прочитај

Ekskurzija učenika mlađih razreda

Датум: 18. Maj 2017 13:30 Категорија: Новости

17. 5. 2017. realizovana je ekskurzija učenika od prvog do četvrtog razreda OŠ,, Radislav Nikčević". učenici su spakovali pune rančeve svega što im je potrebno za uživanje, ali su isto nisu zaboravili da ponesu još i dobrog raspoloženja i osmeha.
Фотографија корисника Slavica Miiljkovic

Naša prva stanica bio je Prirodnjački muzej u Svilajncu, gde su deca oduševljeno gladala eksponate kako u muzeju tako i u parku muzeja.
Фотографија корисника Danijela Petkovic
Фотографија корисника Danijela Petkovic

Manastir Manasija, zadužbina Stefana Lazarevića, je bilo naše sledeće mesto na maršuti. Oduševljeni kako lepotom manastira i porte tako i prirode uživala su u veremenu koje su tu proveli.

Фотографија корисника Danijela Petkovic

Puni utisaka krenuli smo dalje gde nas je nekoliko kilometara dalje sačekao Veliki buk ( Lisine), njegov huk, preleoa kristalno čista i hladna voda i priroda u koju se lepo ušuškao.
Celodnevni utisak zaokružen je igrom i zabavom svih učenika.I naravno posle svega umorni savladao nas je san.Прочитај

Крос РТС – а „Кроз Србију“

Датум: 18. Maj 2017 09:04 Категорија: Новости

Наша школа се и ове године прикључила најмасовнијем кросу у Европи, Кросу РТС – а „Кроз Србију“, који је одржан у петак 12.05.2017.године. Ђаци старије смене,  школе у Колару, истрчали су на сеоском игралишту предвиђену раздаљину за свој узраст и категорију. Уз гласну подршку наставника и другара најбрже су кроз циљ прошли:
Девојчице 5. разред
1.    Невена Младеновић
2.    Марија Младеновић
3.    Сандра Пантовић
Дечаци 5. разред
1.    Лазар Милојевић
2.    Филип Гајић
3.    Немања Мићић
Девојчице 6. разред
1.    Милица Милановић
2.    Катарина Мијалковић
3.    Ана Глигоријевић
Дечаци 6. разред
1.    Андрија Спасић
2.    Богдан Аранђеловић
3.    Никола Сентић
Девојчице 7. разред
1.    Тијана Павловић
2.    Милена Милошевић
3.    Милена Младеновић
Дечаци 7. разред
1.    Лазар Спасић
2.    Лука Сандић
3.    Душан Пантић
Девојчице 8. разред
1.    Анђела Милановић
2.    Јелена Петровић
Дечаци 8. разред
1.    Владан Стијовић
2.    Јован Гајић
3.    Ђорђе Илић
                         

           

Прочитај

УГЛЕДНИ ЧАС ХЕМИЈЕ И ГЕОГРАФИЈЕ

Датум: 04. Maj 2017 11:35 Категорија: Новости

У среду 03.05.2017.године одржан је угледни - сараднички час хемије и географије са ученицима 8-1 разреда. Реализатори часа су наставница хемије Јагода Ристић и наставница географије Маријана Цветковић. Тема је била „УГЉЕНИ ХИДРАТИ“, а циљ часа утврђивање знања о угљеним хидратима и производњи шећера у Србији. Жеља наставника била је да се оствари корелација између географије и хемије кроз  функционално повезивање и усклађивање наставних садржаја и различитих активности који су сличне или се међусобно допуњују. То значи, да познавање наставне материје једног предмета помаже и доприноси квалитетнијем усвајању наставних садржаја другог предмета. Добро осмишљене корелативне активности интегришу садржаје различитих области и подручја, при чему ученици стичу целовита, трајна и суштинска знања. Наставне активности се прожимају, преплићу и допуњују, тако да се њиховом потпуном реализацијом остварују наставни циљеви две или више наставних области. На тај начин се стичу активна и трајна знања која су практично примењива у разним областима.
                              
                           

Прочитај

Извештај са екскурзије старијих разреда

Датум: 04. Maj 2017 10:59 Категорија: Новости

Када смо у недељу ујутру почели да се скупљамо, ни сами нисмо знали шта да очекујемо од ове екскурзије. Видно успавани, јер смо јако рано устали, сели смо у 3 аутобуса и почели да се пребројавамо, а ту нам се представио и наш водич, Дарко, који нам је обећао да ће нас упознати са лепотама источне Србије. После 2 сата вожње стигли смо до првог одредишта, Виминацијума археолошког налазишта у близини Старог Костолца. Археолошки парк је званично отворен 2006.године.Обишли смо објекте који су покривени и отворени за посетиоце: Северну главну капију легијског логора, Римске терме, Маузолеј у којем је највероватније сахрањен римски император Хостилијан, Мамут парк, Domvs Scientiarvm.
                                                   

     
Наше следеће одредиште било Сребрно језеро. Сребрно језеро је вештачко језеро на десној обали Дунава и представља њен некадашњи речни рукавац који је данас затворен двема бранама. Налази се на подручју Браничевског округа у источној Србији, на два километра од Великог Градишта. Језеро је популарна дестинација за одмор и риболов деценијама, али од недавно привлачи туристе из свих крајева централне Србије. Као резултат растуће популарности језера, од недавно је рекламирано као „српско море“, јер Србија нема излаз на море. Silver lake resort је резерват на Сребрном језеру и први је туристички резерват са конгресним, спортским, туристичким и рекреативним садржајима.
   
Следеће место које смо требали да посетимо био је манастир Туман. Манастир Туман је православни манастир Епархије браничевске Српске православне цркве. Налази у Голубачкој долини на самој обали истоименог потока, 12 km удаљен од Голупца. Предање каже да је манастир подигао Милош Обилић, да би окајао грех јер је нехотице устрелио испосника Зосима Синајита.


     
Последња станица пре одласка у хотел био је Лепенски Вир. Лепенски Вир је једно од највећих и најзначајнијих мезолитских и неолитских археолошких налазишта. Смештено је на десној обали Дунава у Ђердапској клисури, у Србији, у централном делу Балканског полуострва. Овај локалитет, који је име добио по дунавском виру, био је седиште једне од најважнијих и најсложенијих култура праисторије.У археолошким ископавањима шездесетих година прошлог века откривени су археолошки налази, сакрална архитектура и монументална скулптура из времена од 7000. до 6000. година п.н.е. који су променили светске представе о почецима цивилизације. Испод насеља првих земљорадника и сточара из раздобља од 5300. до 4800. године п.н.е. откривено је седам сукцесивно грађених насеља ловаца, риболоваца и сакупљача хране подизаних једни на другима. Пронађени артефакти у виду бројних станишта, гробова који одсликавају необичне погребне ритуале, разни алати и накит од камена, рогова и кости, монументалне скулптуре од камена пешчара, као и плочице са урезаним знацима налик на писмена, указивали су да су првобитне ловачко-сакупљачке заједнице које су насељавале терасу покрај Лепенског Вира успоставиле сложене друштвене односе, основале архитектуру особеног стила и моделовале монументалну скулптуру од огромних облутака. Пуни утисака кренули смо ка хотелу „Лепенски Вир“. Хотел се налази на узвишици изнад Доњег Милановца на 161м надморске висине. Када смо стигли у хотел, почели смо са распакивањем, потом је уследила вечера, а онда одлазак у дискотеку . 
                                                                                           

Наш други дан почео је доручком и ужурбаним припремама за одлазак у даљи обилазак источне Србије. Одредиште је била Хидроелектрана Ђердап. Хидроелектрана Ђердап је систем од једне бранске и једне речне-проточне хидроелектране, „Ђердап I“ и „Ђердап II“, које су изграђене на реци Дунав на изласку из Ђердапске клисуре, на српско-румунској граници, тако да припада Србији и Румунији.У укупној производњи електричне енергије у Србији електране Ђердап учествују са око 20%. Ђердап I је саграђен 1970. године на 943. километру реке, 10 km узводно од Кладова. Ђердап II је саграђен 1984. године на 863. километру, 80 km низводно од Ђердапа I. Уживали смо у обиласку и сазнали много нових података о изградњи електране.
Наша следећа дестинација је био град Неготин. У Неготину смо обишли родну кућу нашег најпознатијег композитора Стевана Стојановића Мокрањца ,гроб хајдука Вељка Петровића и Археолошки музеј који се састоји од Археолошке, етнолошке, историјске и збирке уметничких слика и икона. У ресторану "Форма" имали смо организован ручак. Уживали смо у одличној храни, прелепом амбијенту и дивном особљу.
                                                                                       
Последњу паузу смо направили у Гамзиграду. Гамзиград је археолошко налазиште, близу Зајечара у источној Србији, античке римске царске палате Феликс Ромулијане које се од 29. јуна 2007. налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине.Обишли смо Феликс Ромулиану, царску палату коју је подигао римски сенатор Гај Галерије и име јој дао по својој мајци Ромули. Недалеко од палате налази се и место где се сматра да су сахрањени Гај Галерије и његова мајка и где су последњи пут у историји римског царства неки сенатор и његова мајка проглашени за божанство.
Око 20 h стигли смо у Мајур. Све похвале за агенцију „Dane tours“ и нашег водича Дарка. Све што је планирано маршрутом је остварено у потпуности, екскурзија је била едукативна, садржајна и наравно забавна. Судећи по осмесима и коментарима сви смо се добро провели, екскурзија - пун погодак. Остаје да о овоме пишемо, цртамо,причамо.

Прочитај

ЕЛЕКТРОНСКО НАСИЉЕ И БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ

Датум: 02. Maj 2017 20:46 Категорија: Новости

У среду 26.04.2017.године, са ученицима 8-1,одржана је радионица на тему „Електронско насиље и безбедност на интернету“. На интернету постоји неколико хиљада организација које се баве неким од многобројних начина искоришћавања деце. Велики број тих организација легално су пријављена предузећа, хуманитарне или невладине организације са правним идентитетом. Међутим, испод "шареног плашта" примамљивих могућности за бољи живот најчешће се крију циљеви трафикинга, проституције, разних врста крађа и других начина искоришћавања жртава. Под електронским тј.  дигиталним насиљем подразумевамо све случајеве у којима неко користи електронске уређаје (мобилни телефон, рачунар, камеру...) и интернет да би некога намерно уплашио, увредио, понизио или га на неки други начин повредио. Циљ ове радионице био је да се ученици упознају са ризицима коришћења интернета и друштвених мрежа, као и са начином да се исти користе безбедно. Реализатор је била наставница географије Маријана Цветковић. 


Прочитај

ФАРБАЊЕ УСКРШЊИХ ЈАЈА

Датум: 12. April 2017 11:19 Категорија: Новости

У уторак 11. априла 2017. године уценици насе школе Николина Радосављевић, Милена Милићевић, Милица Костић и Наталија Зафировицћ и вероучитељ Младен Ристановић, су учествовали на традиционалном фарбању јаја, поводом најрадоснијег хрисћанског празника Васкрсења Христовог.  Домаћин овогодишњег сусрета је била ОШ" Бошко Ђуричић"  у Јагодини. Акција фарбања јаја је била хуманитарног карактера.

Прочитај