Новости

На репертоару: "Црно-бела бајка"

Датум: 27. Maj 2024 13:27 Категорија: Новости

Ученици од 1. до 4. разреда наше школе у мају су још једном посетили Градско позориште у Јагодини, где су гледали представу "Црно-бела бајка", по тексту Марије Алексић, у режији Ивана Милојевића. Представу реализује плесни клуб "DC team" из Јагодине.  


Прочитај

И наши осмаци на Матурантском плесу 2024.

Датум: 27. Maj 2024 13:10 Категорија: Новости

Ученици осмог разреда ОШ "Радислав Никчевић" учествовали су прошлог уторка на манифестацији под називом "Европски квадрил плесни фестивал" - Матурантски Плес у Србији.



Ова манифестацијадатира од 2005. године, а први град који се прикључио овом пројекту Плесног Савеза Словеније био је град Краљево, највећом заслугом њиховог братског града Марибора. После Краљева 2006. год. прикључио се и Ниш, од 2007. год. и многи други градови: Јагодина, Зрењанин, Београд, Нови Сад, Панчево, Крагујевац, Смедерево, Пирот, Зајечар, Неготин, Крушевац, Трстеник, Ћуприја, Вршац, Алибунар, Кикинда, Лапово, Свилајнац, Врање, Прокупље, Нови Пазар, Бела Црква, Прибој, Нова Варош, Сјеница , Ужице, Врњачка Бања, Горњи Милановац, Бајина Башта итд.
 
Сви матуранти плешу исту кореографију, а музика се најчешће емитује преко сателитског радија и сви европски градови плешу у исто време тачно у подне (12:00). На основу тога обарамо заједно и Гинисов рекорд као највећи симултани плес у свету. Рекорд који је оборен још 2011. год. износи 33.202 плесача.
 
Ове године манифестација се одржала 21. маја, а у овом пројекту су, осим наше,  до сада учествовали матуранти из следећих држава - Чешке, Словачке, Мађарске, Словеније, Хрватске, Аустрије, Македоније, Црне Горе, Бугарске, Естоније , Турске. и других земаља, па тако и из наше. 
 
Главни представник плесног Савеза Словеније за извођење овог програма за Србију, који овај пројекат води од 2007. године је Плесни клуб "Ла Луна" из Јагодине, који заступа Небојша Славковић.

Прочитај

Осмацима представљени смерови ЕГШ "Никола Тесла"

Датум: 27. Maj 2024 11:23 Категорија: Новости

У оквиру професионалне оријентације нашим ученицима осмог разреда у протеклом периоду представљена је и Електротехничка и грађевинска школа "Никола Тесла". 



Професори средње школе "Никола Тесла" у својој презентацији нашим ученицима представили су рад ове установе, смерове које нуди, услове за упис и конкретна занимања за које ученик по завршетку ове стручне школе стиче звање. 

Прочитај

Још једном "Заједно и безбедно"

Датум: 27. Maj 2024 10:37 Категорија: Новости

У оквиру пројекта "Заједно и безбедно" одржано је још једно предавање на тему безбедности на интернету, како у матичној школи, тако и у издвојеном одељењу у Колару, за ученике шестог и осмог разреда.



Пројекат “Заједно и безбедно кроз детињство“, усмерен је ка подизању свести ученика о последицама насилног понашања у стварном и виртуелном окружењу, као и о начинима подршке уколико до насиља дође. Неопходно је да деца препознају различите видове насиља и дискриминације, али и да науче како да ненасилно реше конфликте.

Прочитај

Посета четвртацима у Колару

Датум: 23. Maj 2024 21:49 Категорија: Новости

У четвртак, 23. маја 2024. године, наставница математике Марија Ристић посетила је ученике четвртог разреда у Колару и упознала их са наставним темама које ће изучавати у току наредне школске године.


Прочитај

СВЕТСКИ ДАН ПЧЕЛА

Датум: 22. Maj 2024 21:50 Категорија: Новости

Школски пројекат "БЕЗ ПЧЕЛА БИ СТАО СВЕТ" има за циљ развијање и подизање свести о значају пчела и других опрашивача, на опасности са којима се суочавају пчеле, као и њихов допринос одрживом развоју.
Ученици 1/1разред, са учитељицом Ружицом Стојановић Ђорђевић, обележили су  20.мај - СВЕТСКИ ДАН ПЧЕЛА.
Тематским даном, ученици су били у прилици да сазнају нешто више о животу пчела, читају и певају песме о њима, погледали су и део цртаног филма "Пчелица Маја". Затим су решавали задатке и открили колико цветова је посетила пчелица Маја и Павле, рачунањем помагали су пчелицама да пронађу своје кошнице. На крају израдили су наруквице са мотивима пчела, које су понели својим кућама.



Прочитај

Професионална оријентација: Осмаци у посети "Александар душецима"

Датум: 20. Maj 2024 10:33 Категорија: Новости

Ученици осмог разреда наше школе посетили су недавно фирму "Александар", која се бави производњом душека и јастука. Посета је организована у оквиру програма професионалне оријентације за ученике завршног разреда, а има за циљ ближе упознавање и директан контакт деце са различитим занимањима и професијама. 



Ова фирма основана је 1993. године у Мајуру, и већ 21 годину успешно послује како на домаћем, тако и на иностраном тржишту. Власници фирме дочекали су наше ученике, разредне старешине и стручну службу професионално и срдачно, спревели су их кроз комплетан процес производње и објаснили која се све занимања траже у оваквим предузећима. Користан обилазак завршен је послужењем али И поклонима - јастуцима од мемори пене за све ученике!


Прочитај

Посета четвртацима у Мајуру

Датум: 20. Maj 2024 09:41 Категорија: Новости

У петак, 17. маја 2024. године, наставник историје Стефан Сретеновић посетио је ученике четвртог разреда у Мајуру и упознао их са наставним темама које ће изучавати у току наредне школске године.


Прочитај

Главинци, крос РТС-а

Датум: 20. Maj 2024 09:37 Категорија: Новости

Трчали смо и навијали!


Прочитај

Светски дан књиге - 23. април 2024.

Датум: 16. Maj 2024 20:33 Категорија: Новости

Светски дан књиге и ауторских права Ученици 5-8. разреда у Колару и наставница српског језика и књижевности Александра Живковић обележили су 23. април 2024. године значајан празник културе: ,,Светски дан књиге“. Том приликом представљена је историјска позадина и почетак обележавања овог датума, а затим је говорено о значају и предностима читања књига. Читање доприноси обогаћивању вокабулара, лепшем изражавању, као и стицању критичког мишљења. Било је речи о појму псеудоним, као и о томе који су писци писали под псеудонимом. На крају, ученици су говорили о омиљеним лектирама, као и о књигама које су прочитали изван градива. Омиљена лектира у 5. разреду ученицима је ,,Аги и Ема“ Игора Коларова, у 6. разреду ,,Мој дека је био трешња“ Анђеле Нанети, у 7. разреду то је лектира ,,Лето кад сам научила да летим“ Јасминке Петровић, а 8. разреду омиљена лектира је ,,Збогом мојих 15. година“ Клода Кампања.


Прочитај