Новости

Тематски дан ,,Азбука живог света" и примена микробита у настави

Датум: 01. Decembar 2022 20:38 Категорија: Новости

У оквиру пројекта ,,Школа за 21.век" и реализованог семонара ,,Развој критичког мишљења", учитељице које су похађале ову обуку реализовале су Тематски дан у матичној школи.Тема је била ,,Азбука живог света", па је самим тим одрађен део истоименог школског пројекта.У реализацији тематског дана учешће је имала учитељица 2-1 разреда Мирослава Михајловић са својим ученицима.Остварена је и сарадња са родитељима ученика четвртог разреда који су у великој мери помогли у приказивању рада микробит уређаја. Реализатори Тематског дана: Ружица Стојановић Ђорђевић, Маја Мићовић, Сања Ивковић Јевтић, Драгана Васиљевић Гетић.

  

Прочитај

Кад мостови проговоре

Датум: 30. Novembar 2022 22:58 Категорија: Новости

У петак, 25.11.2022. године, одржан је угледни час ,,Мостови“ Иво Андрић ( ,,Кад мостови проговоре“ ). Овим је званично почела реализација школског пројекта ,,Сусретања – с обе стране Мораве“, а који је део ширег пројекта батимљења двеју школа ОШ ,,Радислав Никчевић“ из Мајура и ОШ ,,Попински борци“ из Врњачке Бање.
Овај угледни час реализован је преко aplikacije  Google meet и платформе Google clasroome, истовремено у обе школе, у одељењима 5/1. У часу је учествовало осам наставника из обеју школа (Јелена Гавриловић Миликић, координатор пројекта и аутор угледног часа, Тамара Ивановић, Марија Ристић,  Стефан Сретеновић, Јелена Сеочанац, Катарина Вулетић, Марина Гочанин, Ненад Радовановић, координатор пројекта и техничка подршка у реализацији часа) и остварена је корелација 7 предмета (српски језик и књижевност, енглески језик, математика, историја, ликовна култура, географија, техника и технологија).
Ученици и наставници су овим часом направили велики искорак из класичне наставе и, на посебно задовољство ученика, отворили простор за нове начине учења и стицање нових вештина.
клик на слику!


Прочитај

Вулкани и земљотреси - угледни час географије

Датум: 30. Novembar 2022 15:27 Категорија: Новости

У среду, 30.11.2022. одржан је угледни час географије са ученицима 5/1 разреда. Тема часа била је: "Вулкани и земљотреси."
клик на слику!

Прочитај

ДОНАЦИЈА БИБЛИОТЕЦИ: КЊИГЕ О ПЧЕЛАРСТВУ ОД КРУНЕ МАЛЕНОВИЋ

Датум: 23. Novembar 2022 11:34 Категорија: Новости

Круна Маленовић (78) из Мајура поклонила је прошле недеље библиотеци ОШ „Радислав Никчевић“ више десетина књига о пчеларству. Она је то учинила у знак сећања и спомен свог недавно преминулог супруга Радосава, који је, како она каже, „цео свој радни и животни век посветио пчелама“, едуковао се, изучавао их, радио у пчелињаку, посећивао разне манифестације и изложбе; док му је Круна била верни пратилац у свему томе. Она каже да је овом послу Радосав приступао са много ентузијазма и радости, а она сада из љубави према њему, али и према деци и селу у коме живи, поклања књиге са овом тематиком школској библиотеци.
Стручна служба у сарадњи са учитељима и наставницима школе има у плану пројекат који је везан за пчеле и мед, тако да ће ове књиге сигурно бити од користи за информације потребне за његово састављање и спровођење. Такође, ученици који би можда већ сада желели да сазнају нешто више о пчелама и пчеларству, могу да позајме неку од ових књига у школској библиотеци.  


Прочитај

ПИСМО НАЈБОЉЕМ ПРИЈАТЕЉУ: ВЕЖЕ НАС ТО(ЛЕРАНЦИЈА)

Датум: 23. Novembar 2022 11:19 Категорија: Новости

Сви се рађамо потпуно јединствени, апсолутно другачији од свих других на свету. Једни, једини, у том тренутку, у тој једној од хиљада и хиљада болница на планети, у Јагодини, Београду, Паризу, у Њујорку, ма где год; од баш те једне маме и баш тог једног тате. Специфична смо комбинација огромног броја фактора, нешто у животу одаберемо, а нешто и не - мени су додељене једне карте, теби друге, треће неком тамо трећем бепцу у породилишту, и тако у недоглед. 
 
Ово је прича о теби и мени.
 

Прочитај

Светски дан детета

Датум: 21. Novembar 2022 12:02 Категорија: Новости

Светски дан детета, 20. новембар, је дан који се обележава у целом свету. Дан када је 1989. год. усвојена Конвенција о правима детета. То је прилика да се подсетимо и поново обавежемо да ћемо наставити све да чинимо како би свако дете остварило своја права и достигло свој максималан потенцијал у развоју. Свако дете има право да расте окружено љубављу, у средини која ће подстицати његов развој, да има квалитетну исхрану, миран сан, безбедно окружење, квалитетну и доступну здравствену заштиту ... Одељење 3-1 је са својом учитељицом Мајом Мићовић обележило овај важан дан за свако дете.
клик на слику!

Прочитај

ИСТИ А РАЗЛИЧИТИ

Датум: 20. Novembar 2022 19:57 Категорија: Новости

16. новембра обележава се Међународни дан толеранције. Реч је о дану који све на свету подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас, а обележава се ради истицања потребе за толеранцијом у друштву. Међутим, толеранцију треба практиковати и размишљати о њој свакога дана, а не само 16. новембра. Обележавање овог датума покренула је Генерална скупштина УН, са циљем да образовне институције и шира јавност виде толеранцију као основни елемент друштва. Циљ је ширење толеранције и подизања свести о било каквој нетолеранцији која још увек, нажалост, преовладава у свету. УНЕСКО је створио награду за одавање признања онима који су постигли велика достигнућа у промовисању духа толеранције или ненасиља у областима као што су наука, култура и уметност. Толеранција није негативна особина, попустљивост или равнодушност. То је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у културама, обичајима, мишљењима, ставовима, религијској припадности, боји коже, тежини, висини, начину изражавања, богате разноликости култура нашег света, и начина да будемо људи. Толеранција признаје универзална људска права и основне слободе других. Људи су природно разнолики. Овај дан је је подсетник да сви имамо право да будемо оно што јесмо, као што и други људи имају право на своју посебност. Толеранција је хармонија у различитостима. Јер на крају, сви смо ми исти а различити. Стручна служба обележила је овај дан пригодним текстом и дискусијом са ученицима старијих разреда. У прилогу налази се прича на тему толеранције „Писмо другу“. Ова активност је почетна пројекта активност пројекта који ће у наредном периоду спровести стручна служба под називом „Пробај моје ципеле.“
клик на слику!

Прочитај

Међународни дан толеранције

Датум: 16. Novembar 2022 14:33 Категорија: Новости

Ученици 2. и 4. разреда из Главинаца обележили су Међународни дан толеранције са својом учитељицом Сањом Ивковић Јевтић.Прочитај

Инструкције за дигитални пријаву за завршни испит

Датум: 14. Novembar 2022 21:33 Категорија: Новости

Прочитај

Предузетништво и Професионалана оријентација

Датум: 03. Novembar 2022 07:46 Категорија: Новости

Ове школске године ученици одељења 8-1 имају нову слободну наставну
активност – ПРЕДУЗЕТНИШТВО коју са њима реализује наставница
Тамара Ивановић. Часу предузетништва који је одржан 28.10. у школи у
Мајуру присуствовала је и наставница Марија Милосављевић са својим
одељењем 7-1 у оквиру Професионалне оријентације коју са њима
реализује на часовима одељењског старешине. Овај заједнички час имао је
за циљ да све ученике повеже и боље упозна са разним успешним
предузетницима наше земље и тиме им отвори видике у свет рада и
избора будућих образовних правила и занимања.
клик на слику!

Прочитај