Новинарска - фото секција

Изложба „Други у Великом рату“

 
Дана 28. јануара у Основној школи „Радислав Никчевић“ у Мајуру одржана је изложба под називом „Други у Великом рату“. Аутори изложбе су Марио Јегдић и Владимир Орбовић, а координатор Александар Рацић; изложба се реализује уз подршку Министарства омладине и спорта. Изложба је била посвећена „другима“ у Великом рату, у периоду  од  1914 – 1918, и то, женама у односу на мушкарце, деци у односу   на одрасле и осталим културама у односу  на доминантну.
„Други“ - то су сви људи који су пружали подршку Краљевини Србији и српском народу током Великог рата, а многи од њих дали и своје животе за идеју „ослобођења“.  
Ученица 8/1 Александра Јовановић на изложби је представила ауторску песму  „Крвава земља“ посвећену сећању на жртве Великог рата. Изложба је реализована у склопу пројекта „Млади су закон“.
Након изложбе ђаци 8. разреда су у друштву аутора имали час посвећен култури сећања. Ова изложба је, такође, посетила још и  Економску школу „Славка Ђурђевић“, као и Гимназију „Светозар Марковић“ у Јагодини.
 
Аутори
Анђела Пљеваљчић
Марија Миленковић

 
Први објављени текст новинарске-фото секције у Спортском журналу у оквиру пројекта "Ђак репортер"


Овај интервју, као и све објављене текстове у оквиру "Ђака репортера" можете погледати овде

 Интервју са Оцем Мирославом

 
Милена Милићевић: Оче Мирославе, колико сте дуго у овој парохији?
Отац Мирослав: Од 2005. године сам свештеник у Цириху.
 
Милена Милићевић: Можете ли нам рећи коме је овај храм у Цириху посвећен?
Отац Мирослав: Ово је храм ,,Успења Пресвете Богородице'' , а имамо и још један храм посвећен ,,Пресветој Богородици''.
 
Милена Милићевић: Да ли можете да ми кажете нешто о историјату овог храма?
Отац Мирослав: Ова црква је у власништву Српске православне цркве од 2006. године. Пре тога овде се налазила једна спортска хала, касније је постала ново апостолска црква и ми смо је купили од ње; сада изгледа као једна типична православна богомоља.
 
Милена Милићевић: Долазе ли људи недељом и празницима на литургију?
Отац Мирослав: Хвала Богу, долазе, увек су цркве пуне верног народа, има и пуно деце која са родитељима долазе.
 
Милена Милићевић: Постоји ли при црквеној општини неко удружење као што је црквена заједница или културно-уметничко друштво?
Отац Мирослав: Да, имамо ,,Светосавску омладину''. То су девојке и младићи који нам помажу у цркви. Имамо и ,,Удружење пензионера''. Они се овде друже, састају се и тако ставрамо лепо друштво. Имамо и ,,Хор дечији'', ,,Хор младих'' и ,,Хор Богородичин'' који пева на недељним литургијама, ,,Коло Српских сестара'' које је веома активно и ,,Друштво Иконописаца'' које црта иконе у овом храму.
 
Милена Милићевић: Колико млади људи учествују у самом животу цркве?
Отац Мирослав: Учествују преко ,,Светосавске омладине'', ,,Хора младих” и ,,Хора дечијег ”, као и преко ,,Црквене школе''. Има преко сто активних људи  при цркви, а деце око 50.
 
Милена Милићевић: Да ли у српским школама у Цириху постоји веронаука као предмет?
Отац Мирослав: Ми одлазимо по школама, по позиву наставника, да предајемо веронауку.
 
Милена Милићевић: Какав је ваш однос са другим конфенсијама овде? Да ли сарађујете?
Отац Мирослав: Као и у Војводини , где има и католика, протестаната и муслимана, овде има и будиста, атеиста, а свако ко жели да има контакт са нама је добродошао; ми смо отворени да сарађујемо.
 
Милена Милићевић : Какав је овда живот православаца? Да ли имате иста права као и друге вере?
Отац Мирослав: Швајцарска је модерна, демократска земља. Имамо потпуна права, као и сви остали грађани. Имамо и више слободе него у Србији. Примера ради, овде можемо да идемо у болнице да посећујемо наше болеснике и када није време за посету, али када виде да смо свештеници, лекари нам дозвољавају посете.Такође, посећујемо заробљенике, имамо и контакт са државним институцијам, са школама и са педагошком академијом у Цириху који три пута годишње посећују наш храм желећи да се боље упознају са нашом вером и традицијом зато што су многа деца у њиховим школама Срби.
 
Милена Милићевић: Какву бисте поруку имали за ђаке школе ,,Радислав Никчевић” у Мајуру?
Отац Мирослав: Да се трудите да учите, читате. Ово је време када се много штампа, а много мало чита. Млади немају времена или мисле да немају времена, већ преко телефона добијау готове информације које, заправо, успоравају људе.
 
СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ у ОШ „Радислав Никчевић“


 

Према календару здравља, 16. октобар се обележава као Светски дан здраве хране. Овај дан се обележава у више од 150 земаља у целом свету, а у време брзог живота и брзе исхране, веома је битно да подсетимо ученике на основна начела правилне исхране. Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду – FAO установила је овај датум 1981. године као Светски дан здраве исхране у циљу подизања свести о стварању света без гладних.

 Основна школа „Радислав Никчевић“ се придружила обележавању овог значајног датума организујући 27.11.2018, у бибилиотеци матичне школе, предавањe за ученике од 5. до 8. разреда на тему здраве хране и поставку здраве хране. Основни циљ обележавања овог дана је промоција здравих животних навика – здраве, разноврсне и правилне исхране, која је, може се слободно рећи, најбитнији фактор за здравље ученика. Кроз занимљиву мултимедијалну презентацију, ученици су имали прилику да се упознају са пирамидом правилне исхране, речником појмова и начинима исхране. Ученици су, такође, имали прилику да чују и нешто о томе како су се хранили људи у давној прошлости.

Предавање су одржали наставник историје Владимир Орбовић и наставница биологије Ивана Цоцић у сарадњи са педагогицом Весном Недељковић. Библиотекарка Маја Мићовић била је техничка подршка у организацији предавања..
Ова активнсот имала је за циљ развијање свести код ученика о значају здраве исхране у свакодневном животу што подразумева редовно узимање одређене врсте хране (воће, поврће, житарице, риба и сл.), а избегавање претераног конзумирања слаткиша, масне хране, хране са примесама вештачких боја и арома и сл. Ученици су упознати са поремећајима који настају услед нездраве исхране и болестима које се преносе храном.   
                      
Ученици од 5. до 8. разреда веома успешно обавили све активности: учествовали у разговору о здравој исхрани, постављали питања, давали одговоре на дата питања и изводили закључке и направили веома занимљиве паное на тему здраве хране. Најважније је да су у потпуности схватили шта значи хранити се здраво и да се принципи здраве исхране морају свакодневно примењивати.
 Пратећи део овог предавања је изложба фотографија на тему здраве хране ,,Храна - инспирација и лек” коју су организовали чланови новинарске-фото секције из Мајура у сарадњи са наставницом Јеленом Гавриловић Миликић, вођом секције.

                         САЈАМ КЊИГА 2018.

Међународни београдски сајам књига, шездесет трећи по реду, под слоганом „Радост читања“ одржан је у периоду од 21. до 28. октобра. Присуствовало је више од 500 домаћих и страних издавача, на простору од преко 30 000 m2.

Почасни гост овогодишњег сајма била је Краљевина Мароко. Осим представљања аутора и дела ове земље, сајамски програм био је посвећен и савременој српској и светској књижевности.

На овогодишњем сајму, осим представљања нових наслова, могли смо да учествујемо у разним трибинама с писцима, као и да са њима поразговарамо и добијемо потписан примерак неког њиховог дела.

У суботу, 28.10. на штанду једног од наших највећих издавача-Лагуне, дружили смо се са популарним америчким писцем епске фантастике Питером В. Бретом, аутором „Демонског циклуса“.

 

На овогодишњој манифестацији у једној од хала представљене су следеће изложбе:

„200 година Вуковог рјечника“, „Живот и дело Десанке Максимовић“, поводом 120 година рођења песникиње, „Милош Црњански“, поводом 125 година од рођења писца, „Рукописи Алексе Шантића“, као и многе друге.

По мишљењу излагача овогодишњи сајам  спада у један од најпосећенијих до сада.

 
Примопредајом Отворене књиге амбасадору Арапске републике Египат, која ће наредне године бити почасни гост, званично је завршен овогодишњи сајам.


Аутор: Анђела Пљеваљчић 8/1
 Професор доктор Милован Стевановић у посети  завичају
 
Дана 16.10.2018. у ОШ „Радислав Никчевић“  у  Мајуру вратила су се два ученика која су одавно завршила школу, проф. др Милован Стевановић Миша и Добрица Милићевић.
Добрица Милићевић био је први новинар и спикер првог радиjа у Јагодини ( Радио Светозарево, 22.09.1962). 1974. године прелази у Радио Београд. У периоду од 1995. до 1998. године радио је као заменик главног и одговорног уредника информативног програма Радио Београда. Поред бројних радијских репортажа и текстова, Добрица Милићевић написао је и шест књига.
Професор доктор Милован Стевановић, у Мајуру познатији као Миша Симкин, рођен 1931. године, био  је професор у Високој здравственој школи струковних студија у Београду, као и дугогодишњи директор Завода за рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” у Институту за физикалну медицину и рехабилитацију СР Србије у Београду. Лечио је доста познатих личности укључујући и Десанку Максимовић. Он је одлучио да 300 књига своје приватне библиотеке донира нашој школи.

 
„Имао сам срећу да је и моја покојна супруга волела да купује књиге. То нису само моје, већ и њене књиге, иако она није читала колико и ја.“ , каже доктор Миша.
Њиховој посети присуствовали су запослени, чланови Ђачког парламента из Мајура, као и ученици осмог разреда из Мајура. Била је ово дивна прилика да се ученици упознају са правим значењем задужбинарства које има дугу традицију у српском народу. Дан је био оплемењен анегдотама из детињства ове двојице људи који су, поред многих професионалних успеха и путовања по свету, заувек остали верни родном селу.

 
Најважнија порука коју су упутили ученицима је да никада не забораве своје порекло, своје село и школу, као и да је књига највернији човеков пријатељ.
 
 
Аутори: Марија Миленковић 8/1 и Анђела Пљеваљчић 8/1

 
У шетњи са Малим Принцом
 
 У Дому културе у Мајуру, 05.10.2018, у склопу активности поводом Дечје недеље, одиграна је хуманитарна представа “У шетњи са Малим Принцом”. Тим поводом са наставницом српског језика, аутором представе, разговарао је Марко Ковачевић, члан новинарске-фото секције из Мајура.
 
Како сте дошли на идеју да направите представу?
Роман “Мали Принц” Антоана де Сент Егзиперија обрађен је 14.12.2017. године у одељењу 7/1 у форми угледног часа. Ученици су били веома инспирисани за овај час. Када је стигао позив за први фестивал драмских секција “Глумац - школарац” није било двоумљења која ће представа бити написана.
 
Ко су глумци у представи?
Глумци су чланови драмске секције из Мајура, ученици шестог, седмог и осмог разреда.
 
Колико је трајала припрема представе?
Представу сам написала у фебруару, а почев од првих читалачких, преко бројних глумачких проба, израде костима, представу смо припремали до 07.06.2018. када је изведена на сцени Културног центра у Јагодини, где је фестивал одржан.
 
Да ли је представа имала успеха?
Да, представа је имала запажен успех. Представа је освојила треће место у такмичарском делу, а ученица 6/1 Теодора Савић освојила је прво место у категорији глумица фестивала за улогу лисице у представи.
 
Данашња представа је имала хуманитарни карактер. Да ли је циљ ове акције постигнут?
Хуманитраном акцијом постигнут је жељени циљ - сакупљен је новац за ученике наше школе којима је неопходна помоћ. Такође, ово је била дивна прилика да сви ученици, учитељи и наставници наше школе буду под истим кровом дружећи се, уживајући у представи и чинећи једно добро дело.
 
Какви су даљи планови драмске секције?
Драмска секција наставља са радом, очекује нас нови наступ на, сада већ, установљеном фестивалу у јуну, бројне приредбе поводом Светог Саве, Дана школе и много тога што ће се тек родити као резултат сталне идејне размене чланова секције. Изненађења предстоје, то је извесно.
 
                             Интервју реализовао Марко Ковачевић 5/1

 
 
~ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА~
Европска Ноћ истраживача, тринаеста по реду, под слоганом „Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ“ ове године се одржала двадесет осмог и двадестет деветог септембра у двадесет седам земаља, укључујући и Србију. Подржана је од стране Европске комисије, а посвећена је подршци младима за улазак у свет науке и учење кроз забаву.
 

Наш домаћин током треће јагодинске Ноћи истраживача била је Гимназија „Светозар Марковић“. Млади научници су се потрудили да науку приближе посетиоцима свих узраста. Тема овогодишње Ноћи истраживача је била прошлост, па смо имали прилику да на једној од поставки направимо свој фосил. Такође, открили смо и неке тајне форензике, изоловали свој ДНК и кроз експерименте научили нешто више о тајнама светлости.
„У једној малој средини, каква је Јагодина, мислим да оваква манифестација има још већи значај“, каже Весна Тодоровић, чланица организационог тима.
Присуствовао је велики број младих, што је и био један од циљева организатора.
Ноћ истраживача се ове године по први пут одржала два дана заредом, па су сви заинтересовани могли да уживају у експериментима и у Тржном центру "Виво".
Како је изгледала атмосфера можете погледати на следећим фотографијама:

Аутори: Анђела Пљеваљчић и Марија Миленковић 8/1