Вест

Извештај са екскурзије старијих разреда

Датум: 04. Maj 2017 10:59 Категорија: Новости

Када смо у недељу ујутру почели да се скупљамо, ни сами нисмо знали шта да очекујемо од ове екскурзије. Видно успавани, јер смо јако рано устали, сели смо у 3 аутобуса и почели да се пребројавамо, а ту нам се представио и наш водич, Дарко, који нам је обећао да ће нас упознати са лепотама источне Србије. После 2 сата вожње стигли смо до првог одредишта, Виминацијума археолошког налазишта у близини Старог Костолца. Археолошки парк је званично отворен 2006.године.Обишли смо објекте који су покривени и отворени за посетиоце: Северну главну капију легијског логора, Римске терме, Маузолеј у којем је највероватније сахрањен римски император Хостилијан, Мамут парк, Domvs Scientiarvm.
                                                   

     
Наше следеће одредиште било Сребрно језеро. Сребрно језеро је вештачко језеро на десној обали Дунава и представља њен некадашњи речни рукавац који је данас затворен двема бранама. Налази се на подручју Браничевског округа у источној Србији, на два километра од Великог Градишта. Језеро је популарна дестинација за одмор и риболов деценијама, али од недавно привлачи туристе из свих крајева централне Србије. Као резултат растуће популарности језера, од недавно је рекламирано као „српско море“, јер Србија нема излаз на море. Silver lake resort је резерват на Сребрном језеру и први је туристички резерват са конгресним, спортским, туристичким и рекреативним садржајима.
   
Следеће место које смо требали да посетимо био је манастир Туман. Манастир Туман је православни манастир Епархије браничевске Српске православне цркве. Налази у Голубачкој долини на самој обали истоименог потока, 12 km удаљен од Голупца. Предање каже да је манастир подигао Милош Обилић, да би окајао грех јер је нехотице устрелио испосника Зосима Синајита.


     
Последња станица пре одласка у хотел био је Лепенски Вир. Лепенски Вир је једно од највећих и најзначајнијих мезолитских и неолитских археолошких налазишта. Смештено је на десној обали Дунава у Ђердапској клисури, у Србији, у централном делу Балканског полуострва. Овај локалитет, који је име добио по дунавском виру, био је седиште једне од најважнијих и најсложенијих култура праисторије.У археолошким ископавањима шездесетих година прошлог века откривени су археолошки налази, сакрална архитектура и монументална скулптура из времена од 7000. до 6000. година п.н.е. који су променили светске представе о почецима цивилизације. Испод насеља првих земљорадника и сточара из раздобља од 5300. до 4800. године п.н.е. откривено је седам сукцесивно грађених насеља ловаца, риболоваца и сакупљача хране подизаних једни на другима. Пронађени артефакти у виду бројних станишта, гробова који одсликавају необичне погребне ритуале, разни алати и накит од камена, рогова и кости, монументалне скулптуре од камена пешчара, као и плочице са урезаним знацима налик на писмена, указивали су да су првобитне ловачко-сакупљачке заједнице које су насељавале терасу покрај Лепенског Вира успоставиле сложене друштвене односе, основале архитектуру особеног стила и моделовале монументалну скулптуру од огромних облутака. Пуни утисака кренули смо ка хотелу „Лепенски Вир“. Хотел се налази на узвишици изнад Доњег Милановца на 161м надморске висине. Када смо стигли у хотел, почели смо са распакивањем, потом је уследила вечера, а онда одлазак у дискотеку . 
                                                                                           

Наш други дан почео је доручком и ужурбаним припремама за одлазак у даљи обилазак источне Србије. Одредиште је била Хидроелектрана Ђердап. Хидроелектрана Ђердап је систем од једне бранске и једне речне-проточне хидроелектране, „Ђердап I“ и „Ђердап II“, које су изграђене на реци Дунав на изласку из Ђердапске клисуре, на српско-румунској граници, тако да припада Србији и Румунији.У укупној производњи електричне енергије у Србији електране Ђердап учествују са око 20%. Ђердап I је саграђен 1970. године на 943. километру реке, 10 km узводно од Кладова. Ђердап II је саграђен 1984. године на 863. километру, 80 km низводно од Ђердапа I. Уживали смо у обиласку и сазнали много нових података о изградњи електране.
Наша следећа дестинација је био град Неготин. У Неготину смо обишли родну кућу нашег најпознатијег композитора Стевана Стојановића Мокрањца ,гроб хајдука Вељка Петровића и Археолошки музеј који се састоји од Археолошке, етнолошке, историјске и збирке уметничких слика и икона. У ресторану "Форма" имали смо организован ручак. Уживали смо у одличној храни, прелепом амбијенту и дивном особљу.
                                                                                       
Последњу паузу смо направили у Гамзиграду. Гамзиград је археолошко налазиште, близу Зајечара у источној Србији, античке римске царске палате Феликс Ромулијане које се од 29. јуна 2007. налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине.Обишли смо Феликс Ромулиану, царску палату коју је подигао римски сенатор Гај Галерије и име јој дао по својој мајци Ромули. Недалеко од палате налази се и место где се сматра да су сахрањени Гај Галерије и његова мајка и где су последњи пут у историји римског царства неки сенатор и његова мајка проглашени за божанство.
Око 20 h стигли смо у Мајур. Све похвале за агенцију „Dane tours“ и нашег водича Дарка. Све што је планирано маршрутом је остварено у потпуности, екскурзија је била едукативна, садржајна и наравно забавна. Судећи по осмесима и коментарима сви смо се добро провели, екскурзија - пун погодак. Остаје да о овоме пишемо, цртамо,причамо.

Прочитај

ЕЛЕКТРОНСКО НАСИЉЕ И БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ

Датум: 02. Maj 2017 20:46 Категорија: Новости

У среду 26.04.2017.године, са ученицима 8-1,одржана је радионица на тему „Електронско насиље и безбедност на интернету“. На интернету постоји неколико хиљада организација које се баве неким од многобројних начина искоришћавања деце. Велики број тих организација легално су пријављена предузећа, хуманитарне или невладине организације са правним идентитетом. Међутим, испод "шареног плашта" примамљивих могућности за бољи живот најчешће се крију циљеви трафикинга, проституције, разних врста крађа и других начина искоришћавања жртава. Под електронским тј.  дигиталним насиљем подразумевамо све случајеве у којима неко користи електронске уређаје (мобилни телефон, рачунар, камеру...) и интернет да би некога намерно уплашио, увредио, понизио или га на неки други начин повредио. Циљ ове радионице био је да се ученици упознају са ризицима коришћења интернета и друштвених мрежа, као и са начином да се исти користе безбедно. Реализатор је била наставница географије Маријана Цветковић. 


Прочитај

ФАРБАЊЕ УСКРШЊИХ ЈАЈА

Датум: 12. April 2017 11:19 Категорија: Новости

У уторак 11. априла 2017. године уценици насе школе Николина Радосављевић, Милена Милићевић, Милица Костић и Наталија Зафировицћ и вероучитељ Младен Ристановић, су учествовали на традиционалном фарбању јаја, поводом најрадоснијег хрисћанског празника Васкрсења Христовог.  Домаћин овогодишњег сусрета је била ОШ" Бошко Ђуричић"  у Јагодини. Акција фарбања јаја је била хуманитарног карактера.

Прочитај

Такмичења из српског језика

Датум: 09. April 2017 18:33 Категорија: Достигнућа

Школско такмичење из српског језика и језичке културе одржано је 28.02.2017. године. Ученице Милица Милетић (VIII1), Александра Вукадиновић (VIII1), Анђела Пљеваљчић (VI1), Марија Миленковић (VI1), Теодора Савић (V1) и Невена Младеновић (V2) учествовале су на Општинском такмичењу у ОШ „17. октобар“ 18.03.2017. године.  Теодора Савић освојила је 2. место и пласман на Окружно такмичење. Окружни ниво такмичења одржан је 09.04.2017. године у ОШ ,,Момчило Поповић Озрен", где су присуствовале наставница српског језика Јелена Гавриловић Миликић и ученица Теодора Савић и  освојила 15 поена. 
Општинско и Окружно такмичење из књижевности, под називом Књижевна олимпијада, организовани су у ОШ „Бошко Ђуричић“,  04.03.2017. и 01.04.2017. године. Ученица осмог разреда, Милица Милетић, освојила је 1. место.  Она ће, у пратњи наставнице српског језика  Јелене Гавриловић Миликић , учествовати на Републичком такмичењу у Сремским Карловцима.
Школско такмичење рецитатора реализовано је 24.03.2017. године.  Ученице  Мирјана Младеновић (VII2) и Милена Милићевић (VI1) представиле су се на Општинском такмичењу 07.04.2017. године у Културном центру нашег града, а подршку су им пружиле наставнице српског језика Јелена Гавриловић Миликић и Марија Тодоровић. Треће место на Школском такмичењу припало је ученици Марији Миленковић (VI1),  а похвалу и подстрек  за наредне године добила је Теодора Савић (V1).
Свим ученицима честитамо на досадашњим резултатима и достигнућима и желимо да и будући школски дани буду подједнако успешни.
 

Прочитај

Општинско такмичење из географије

Датум: 12. Mart 2017 16:37 Категорија: Новости

У недељу 12. марта одржано је Општинско такмичење из географије у Рибару, ОШ "Љубиша Урошевић" . Представник наше школе била је ученица осмог разреда Јелена Станисављевић . Јелена је освојила III mesto. Честитамо!

Прочитај

Угледни час

Датум: 11. Mart 2017 20:28 Категорија: Новости

Угледни час, у корелацији предмета математика и информатика и рачунарство, одржан је 28.02.2017. године у информатичком кабинету. Присуствовао је велики број колега а активни учесници су били ученици 8-1 разреда. Наставна јединица је била Графичка обрада статистичких податакаас је протекао у радној атмосфери и ученици оценили час као веома корсно искуство.

Прочитај

Такмичење ТиО

Датум: 20. Februar 2017 20:39 Категорија: Новости

На основу школског такмичења из техничког и информатичког образовања одржаног 20.02.2017.године на општинско такмичење су се пласирали следећи ученици:
пети разред
1.Зорана Николић
2.Анђела Стаменковић
3.Анђела Соколовић
шести разред
1.Анђела Пљеваљчић
2.Немања Јовановић
3.Лазар Рошковић
Број поена свих ученика који су се такмичили биће окачен на огласној табли у школи.

Прочитај

Техничко и информатичко образовање

Датум: 19. Februar 2017 20:35 Категорија: Новости

Школско такмичење из техничког и информатичког образовања одржаће се 20.02.2017.године у Мајуру у 10:50.
Срећно!

Прочитај

Историја

Датум: 19. Februar 2017 20:34 Категорија: Новости

Школско такмичење из историје одржаће се 20.02.2017.године у 13:20 у Мајуру.
Срећно!

 

 

Прочитај

Крај распуста

Датум: 10. Februar 2017 23:26 Категорија: Новости

Први радни дан после зимског распуста је 13.фебруар 2017.године. 
Ученици од првог до четвртог разреда у школу крећу пре подне, а старији по подне.


Прочитај