Вест

ИРАЦИОНАЛНИ ГОСПОДИН ПИ - π

Датум: 16. Mart 2018 21:52 Категорија: Новости

14. 3. (3/14) наставница математике Марија Ристић је са својим ученицима , у Колару, обележила светски Дан броја Пи.
Господин Пи има дуг реп. Господин Пи има бесконачно дуг реп. Кад су га питагорејци први пут упознали, још у Старој Грчкој, схватили су да имају посла са бројем који је изван сваког дотадашњег поимања.
Наиме, Пи је један од најпознатијих ирационалних бројева. Такви бројеви се не могу представити као разломак, а иза децималне запете садрже бесконачно много цифара. Број Пи није само ирационалан, мистериозан је на још један начин – он је трансцедентан. То значи да не постоји алгебарска једначина за коју би Пи био решење.
Међутим, овај број може да представља и нешто сасвим опипљиво. Стари Грци су помоћу канапа мерили обиме разних кругова – на пример бачви како би израчунали колико вина у њих стаје – и кад год би их поделили дужином пречника, увек су добијали вредност броја Пи.
Зашто однос пречника и обима круга дајe број који се не може написати као разломак два природна броjа? Ова древна мистерија заправо је много већа од геометријских кругова.
Познат и под називима Архимедова константа и Лудолфов броj, најчешће записан грчким словом π, он се јавља као пресудан фактор у огромном броју једначина које описују природне појаве. Тако Пи одређује брзину којом падају кишне капи, начин на који се шири и скупља свемир и прелама светлост или вероватноћу нестајања живих врста. Број Пи можда и најбоље повезује све области математике.
Најчешће се заокружује на 3,14, а може се користити и у било којој апроксимацији као што је 3,1415926535897932384626433832795… Понекад се у рачуну заокружује као количник 22/7.
Међу цифрама броја Пи, редом почевши од неког места, може се наћи било који коначни низ: ваш датум рођења, матични број, број телефона, све се то налази негде у броју Пи. Ако бисмо Мај месец математике кодирали са 052012 приметили бисмо да се овај код такође налази у броју Пи – на 1362638. децималном месту.
Због тога је за љубитеље математике највећи изазов – упамтити што више децимала због чега се на данашњи дан широм света организују такмичења.

Прочитај

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ

Датум: 11. Mart 2018 16:41 Категорија: Новости

На Општинском такмичењу из географије, одржаном 11. марта 2018. године у Основној школи "Љубиша Урошевић" у Рибару, учествовала су два ученика наше школе: Лазар Рошковић 7/1 и Милена Младеновић 8/2. Оба ученика су освојила по 87 поена ( друго место) и пласман на Окружно такмичење 28. априла.

Резултат слика за волим географију

Прочитај

Истраживачки рад – српски језик

Датум: 06. Mart 2018 23:56 Категорија: Достигнућа

Наставни план српског језика подразумева да се ученици упознају и са читањем легенди, табела, дијаграма, графикона, као и са представљањем различитих података на један од тих начина. Како би се ученици оспособили да самостално изразе различите врсте података на један од понуђених начина, наставница српског језика Јелена Гавриловић Миликић предложила је ученицима да спроведу истраживање на слободне теме и да резултате истог представе једним од понуђених начина.

Прочитај

Кутак за литерарни тренутак - новости

Датум: 05. Mart 2018 01:05 Категорија: Новости

 
     Од понедељка 05.03.2018. године у на страници Кутка можете прочитати нове садржаје - стихове Мике Антића, шта значи филантроп, од када на свету постоје библиотеке…

Прочитај

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Датум: 23. Februar 2018 13:33 Категорија: Новости

Међународни дан матерњег језика се обележава сваке године 21. фебруар широм света. Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и мултилингвизма. Овај дан је успостављен 1999. године од стране УНЕСКО-а а на предлог Бангладеша и обележава се редовно од 2000. године.

Ове године је Међународни дан матерњег језика обележен у нашој школи у просторијама библиотеке где су ученици првог разреда представили и прочитали одломак из своје омиљене књиге.

 

Прочитај

Школско такмичење из српског језика и језичке културе

Датум: 22. Februar 2018 19:25 Категорија: Достигнућа

  У среду, 21.02.2018. године, одржано је Школско такмичење из српског језика и језичке културе.

Прочитај

Кутак за литерарни тренутак

Датум: 22. Februar 2018 19:00 Категорија: Новости

 Од другог полугодишта школске 2017/2018. године у матичној школи почео је са радом Кутак за литерарни тренутак. Пројекат је осмислила наставница српског језика у Мајуру Јелена Гавриловић Миликић. Наставница је вођена идејом да се настава у школи осавремени и учини занимљивијом и приступачнијом ученицама.
Прочитај

На снегу

Датум: 05. Februar 2018 13:21 Категорија: Новости

Ученици трећег и четвртог разреда наше школе су последњи дан овог полугодишта провели уживајући у ,, Зимским чаролијама" у излетишту Поток . За ученике је тога дана била организована школица скијања. Уживања на снегу никада доста, а о томе колико им је било лепо говоре осмеси деце.
 

Прочитај

Бесплатан курс енглеског језика за ученике од 5-8. разреда

Датум: 05. Februar 2018 13:06 Категорија: Новости


Online курсеви енглеског језика
 
Обавештавамо Вас да смо у сарадњи са компанијом ЛИНКгроуп обезбедили бесплатне онлине курсеве енглеског језика.
ITAcademy као део компаније ЛИНКгроуп овим курсевима пружа одличну прилику ђацима који желе да усаврше и унапреде своје знање енглеског језика да постану што успешнији у даљем образовању и касније у послу.
Веће за стране језике ће одлучити ко ће добити могућност за похађање ових курсева.
Уколико будете били један од добитника, добићете поклон код са којим остварујете право на бесплатан онлине курс. Након што добијени код унесете на страни пријаве добићете на мејл сва потребна упутства за похађање изабраног онлине курса.
Позивамо све ђаке да се активно укључе у усавршавање знања енглеског језика како би тиме себи отворили што више могућности за даље образовање и развој каријере.

ITAcademy https://www.it-akademija.com 
Страна за пријаве  
https://www.it-akademija.com/poklon
 


Прочитај

Прослава школске славе Свети Сава

Датум: 29. Januar 2018 10:01 Категорија: Новости

У подручним одељењима наше школе организоване су приредбе поводом обележавања школске славе Свети Сава. Учествовао је велики број ученика, наставници, учитељице, уз присуство значајног броја родитеља.

 

Прочитај