Новости

Корисне информације пред полазак у 1. разред

Датум: 10. Mart 2021 20:18 Категорија: НовостиПолазак у школу убраја се у значајне догађаје у животу детета.
Боравак у школи намеће низ нових ситуација на које дете треба да се навикне у веома кратком временском периоду.
Ту спада: осамостаљивање, нов временски распоред у задовољавању основних потреба, рад који се вреднује, дружење са вршњацима, стицање нових знања...
Све ово не очекује само ВАШЕ дете, већ и сваког родитеља и због тога је потребна припрема у породици пре поласка детета у школу.
Већ после уписа детета у школу,  дете се осеђа ђаком, а у породици влада неко неуобичајено расположење и ишчекивање: хоће ли дете заволети школу, како ће се у њој понашати, ко ће му бити учитељ, да ли ће се снаћи у друштву вршњака, какав ће бити ђак...?
 
Због тога  је неопходна систематска припрема у породици.
 
ПУТ ДО ШКОЛЕ
Од септембра дете ће свакоднедно ићи од куће до школе и назад. Дете морамо осамосталити, да тај пут пређе само или у друштву другара. Узети обавезу да свакодневно довозите или одвозите дете, значи непотребно се оптеретити. То би значило да ако имате неке обавезе или сте болесни нећете моћи да довезете дете у школу или ћете морати да нађете замену.
Зато би требало да дете, идући улицом уз вас, стекне неколико основних навика:
- ДА ПРЕЛАЗИ УЛИЦУ САМО НА ОБЕЛЕЖЕНОМО ПЕШАЧКОМ ПРЕЛАЗУ
- ДА ПРЕ ПРЕЛАСКА ЗАСТАНЕ ПОГЛЕДА ЛЕВО–ДЕСНО ПА ОПЕТ–ЛЕВО ДА СЕ УВЕРИ ДА МОЖЕ БЕЗБЕДНО ДА ПРЕЂЕ УЛИЦУ
- ДА НЕ ТРЧИ УЛИЦОМ
- НЕ РАЗГОВАРА СА НЕПОЗНАТИМА
- НЕ РАДИ НЕШТО ШТО БИ МУ ОДВРАЋАЛО ПАЖЊУ.
Уколико у току летњих месеци неки пут прошетате са дететом до школе, учећи га свему овоме, од септембра можете бити мирнији.
 
ОБЛАЧЕЊЕ
Предшколци су способни да се сами облаче. Тиме се он доказује, јер и одрасли то чине. То је његова потреба коју ће сам морати да обавља не само кад крене у школу, већ и када се из ње враћа.
Једно од највећих подстицаја је да се дете облачи уз вас,  јер угледајући се на вас и он ће облачити део по део одеће. Детету је наравно потребно више времена, које ће вам брже проћи, јер се и сами облачите, па ако га обученог прихватите и успут нешто и поправите, што речима, што руком, дете ће бити поносно на оно што је само урадило.
 
ЈУТАРЊЕ УСТАЈАЊЕ
Од 1. школског дана почеће устаљивање једне навике, а то је устајање око 6.30 или 7.00. Она деца која су спавала ''колико су хтела'', а на спавање ишла касно, биће им тешко да септембра устану рано. Зато у току лете, дете подизати раније, јер раније и свиће, дани су дужи, па детету неће бити тешко да устане и на тај начин ћемо створити НАВИКУ УСТАЈАЊА у одређено време. Устајање је повезано и са вечерњим одласком да спавање. Детету је потребно око 10 часова одмора и оно ће се само пробудити када се довољно наспава.
 Детету ће требати време да устане, обави личну хигијену, да се обуче, доручкује и пређе пут од куће до школе, а веома је важно да то буде без стреса и нервозе, а нервозе неће бити, ако смо изградили навику устајања.
 
 УСТАЉЕНИ ОБРОЦИ                        
До сада је дете углавном јело када је било гладно – само или уз помоћ одраслих. Сада борави у школи и не може да једе кад је гладно, већ када је за то време. Било би добро да почнете свом детету да дајете да једе у исто време. Препоручљиво је – 3 главна оброка и 2 ужине. Гладно дете, али и ни после обилних оброка, дете не може интелектуално да ради, због тога је потребно да оброци буду 30 минута пре почетка наставе и учења.
 
СЕДЕЋИ ЗА СТОЛОМ
Поласком у школу јављају се и прве обавезе, које ће захтевати да дете неколико сати  дневно проведе у положају у коме је до сада најмање  био - седећи за столом. Због тога му треба створити НАВИКУ СЕДЕЊА. У току дана можемо организовати да се дете забавља и за столом. Омиљено цртање, резање хартије, разгледање сликовница, бајки – треба увек да буде за столом. Пошто се тим активностима дете не бави више од 20 митута, то је сасвим довољно као припрема за школу, једна врста стицања КОНДИЦИЈЕ У СЕДЕЊУ. Почните од тога колико дете може да седи за столом, па понекад баците поглед на часовник да видите колико ће то потрајати. Ако може да одседи 10 – 15 минута, будите сигурни да неће бити у групи оних који стално скачу или шетају по учионици, па атоматскии предмет учитељевог опомињања. Ако га ''столица не држи '' ни док једе, а камоли за нешто друго, онда му треба организовати забаву за столом, тако да седи макар 10 минута днедно, па лагано повећавати време.
 
 ПРИБОР ЗА РАД
Свако дете пре поласка у школу има прибор за рад – оловку, гумицу, бојице... Међутим, када дете крене у 1. разред обично се набавља све ново. Данас није тешко да се набави леп прибор – гумица у облику срца, светлуцаве оловке, резач диносаурус...  и деца гледајући туђ прибор лепо се забављају, а није ретко да тај  прибор и  нестане - некада се нађе у копри за отпатке, некада у туђој перници, због чега настају непотребни и неугодни разговори. Признаћете – много главобоља око нечега што представља ПРИБОР ЗА РАД. Деца на том узрасту су завидна, без искуства у дружењу, да би без помоћи одраслих могли да преброде многе непредвидиве ситуације, које су изазвање различитим прибором. Због тога би било добро да на 1. родитељском састанку се са учитељем договорите о стварима које би биле уједначеније.
 
ПРОЦЕЊИВАЊЕ
Када дете нешто уради нпр. поспреми своје играчке, оно ће вас питати да ли је добро. Ви сте задовољни, јер је безбој пута остао неред. Добро је дати мишљење, због наредних процена које ће уследити у школском раду. У породици се похвалом  врши  подстицај деце – све је лепо и добро – и како је нешто нацртао, отпевао, урадио... То је зато јер немамо моћ поређења, односно не знамо како би неко друго дете то урадило.
У школи није тако. Када се ПРОЦЕНА врши не узима се у обзир шта је дете урадило, већ ШТА је требао или могао да уради.
Дете које је навикло да га увек сви хвале, одједном ће се наћи у непријатној ситуацији: биће љубоморно на туђи успех, изгубиће вољу за рад, оптуживаће друге за свој делимичан успех или неуспех.
То сигурно не желите Вашем детету; зато га морате постепено упућивати да све што ради уз мало труда може бити и боље, али не заборавите да истакнете и оно чиме сте задовољни.
 
 РАЗГОВОР О ШКОЛИ
Како се приближава почетак школовања, тако се и породици све чешће прича о школи.
Будућег ђака све интересује – како ће ићи у школу, шта ће тамо да ради, с ким  ће да седи, ко ће му бити учитељ, учитељица... Укућани углавном одговарају на та дечја питања. Дете воли своје родитеље и има поверења у оно што они кажу. Отуда, оно што и једанпут чује то и запамти. Због тога треба развити ПРАВИЛАН ОДНОС ПРЕМА ШКОЛИ.
То је доста тешко рећи, али се зна шта је и какав је НЕПРАВИЛАН ОДНОС: да се дете не сме плашити школе, нити ситуација које га очекују у школи, али се не сме ни потцењивати, шта се тамо дешава и рећи му школа за тебе неће бити тешка, јер ти то све знаш.
Учитељ ће се побринути да код својих ученика ствара однос у коме мора бити рада, али и радости, успеха и неуспеха, тражења, али и пружања помоћи... А до тада немате потребу да улепшавате, нити да застрашујете дете с оним што ће се дешавати у школи.
ЈЕР, ДЕТЕ ДА БИ РЕДОВНО ИШЛО У ШКОЛУ ОНО ЈЕ МОРА ВОЛЕТИ.
 
ПРВИ ШКОЛСКИ ДАН
Значајан и радостан дан за све нас, дан кога сви с нестрпљенем очекујемо. То је дан кога треба СВЕЧАНО прославити у кругу породице, јер се завршава један безбрижан период у животу детета, а започиње нешто сложеније и одговорније.
СРЕЋНО!!!


Прочитај

"ЧУВАМ ТЕ"

Датум: 10. Mart 2021 09:23 Категорија: НовостиНационална платформа „Чувам те“
, која представља прву националну платформу за превенцију и заштиту од насиља у школама у Србији, почиње са радом.

         Под покровитељством Владе Републике Србије и Кабинета премијерке, Национална платформа "Чувам те" омогућиће синергију деловања ресора Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства унутрашњих послова, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарство здрављасиндикалних организација које представљају просветне раднике и организација цивилног друштва. Национална платформа има за циљ координицију и јачање интерсекторске сарадње свих надлежних институција у борби против насиља. Поред вршњачког насиља које је у фокусу ове платформе, она представља и алат који ће нам помоћи у борби против насиља према свим запосленима у установама образовања и васпитања широм Србије.

         Министарство просвете, науке и технолошког развоја је континуирано учествовало у процесу израде платформе и креирању садржаја платформе - информативног материјала, обука за ученике, родитеље, запослене у установама образовања и васпитања. На Националној платформи „Чувам те“ налазе се и сегменти које се односе на информисање и едукацију. У оквиру сегмента информисања могу се пронаћи информације о облицима насиља, препознавању и поступању у случајевима насиља, злостављања и занемаривања у складу са званичним процедурама надлежних ресора. На платформи ће се континуирано објављивати едукативни материјали из области превенције и заштите од насиља, које ће припремати сарадници надлежних министарстава. Едукативни садржаји су намењени свим родитељима, наставницима и ученицима, док ће ученици средњих школа самостално похађати обуке, ученици основношколског узраста ће обуке похађати самостално, али уз претходну сагласност родитеља или старатеља, у складу са Законом о заштити података о личности.

            

          У складу са претходно наведеном, неопходно је да Националну платформу „Чувам те“ и садржаје који чине њен део (информисање и едукацију) користите као један од ресурса/алата приликом израде годишњих програма заштите од насиља, злостављања и занемаривања и програма спречавања дискриминације.

           Правилником о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање прописане су мере и активности којима се у установи ствара сигурно и подстицајно окружење, негује атмосфера сарадње, уважавања и конструктивне комуникације. Све установе образовања и васпитања су у обавези да систематски и континуирано планирају активности превенције насиља и дискриминације у оквиру програма заштите од насиља, злостављања и занемаривања и програма спречавања дискриминације. С тим у вези, неопходно је да своје запослене у установама образовања и васпитања, родитеље и ученике информишете о раду и улози Националне платформе Чувам те и позовете своје запослене, родитеље и ученике да се информишу и похађају обуке које су постављене на платформу,  а да школе користе постављене едукативне материјале у раду са ученицима и родитељима.

            Заједничким деловањем, посвећено и континуирано можемо радити на стварању безбедног и подстицајног окружења за раст и развој сваког појединца школске заједнице.

 

            Националној платформи „Чувам те“ можете приступити на домену: cuvamte.gov.rs.

 

Прочитај

СРЕЋАН ДАН ЖЕНА

Датум: 08. Mart 2021 18:10 Категорија: НовостиОсмомартовске честитке ученика у Драгошевцу, и њихове учитељице Гордане Марковић.


  

Осмомартовске честитке наших вредних ученика 4/1 разреда, и њихове учитељице Мирославе Михајловић.  Прочитај

СРЕЋАН 8. МАРТ

Датум: 08. Mart 2021 07:45 Категорија: Новости

Ученици из Главинаца су поручили свим мамама:
СРЕЋАН ВАМ ПРАЗНИК  МИЛЕ НАШЕ,
ВОЛИМО ВАС НАЈВИШЕ!
ЧЕСТИТКЕ ВАМ САДА ШАЉЕМО
И ПОЉУПЦЕ ЗА СВЕ МАМЕ ДАЈЕМО!Прочитај

НАЦИОНАЛНИ ДАН КЊИГЕ 28. ФЕБРУАР

Датум: 04. Mart 2021 09:48 Категорија: Новости

Читамо гласно
Поводом Националног дана књиге, 28.фебруара, Друштво школских библиотекара Србије и ове године обележава овај дан. Библиотекар наше школе, Маја Мићовић, обележила је овај датум са ученицима трећег и четвртог разреда. Ученици су читали своје омиљене песме, приче из омиљених књига и вођен је разговор о прочитаним делима. Активност је била у складу са свим препорученим мерама. Циљ ове заједничке активности јесте подстицање читања, неговање матерњег језика и културе читања. Слоган нам је био: ,,Књига у мом срцу."


 


Прочитај

Угледни час: „Годишња доба и њихови пејзажи“

Датум: 01. Mart 2021 19:08 Категорија: Новости

Учитељице Ружица Стојановић Ђорђевић и Сања Ивковић Јевтић, заједно са својим ученицима  (2/1 из Мајура и 2/2 и 4/2 из Главинаца) одржале су угледни час из предмета свет око нас и српски језик, под називом  „Годишња доба и њихови пејзажи“.
Оне су показале да је могуће одржати заједнички час и на даљину, коришћењем савремене технологије. За комуникацију користиле су  Goole meet  платформу. Овај вид сарадње био је како едукативан тако и забаван за ученике.Прочитај

ДОБРО ДОШЛИ ЂАЦИ ПРВАЦИ

Датум: 26. Februar 2021 13:30 Категорија: Новости

Прочитај

Међународни дан борбе против вршњачког насиља -„Дан розих мајицаˮ

Датум: 24. Februar 2021 14:36 Категорија: Новости

Прича о Дану розих мајица
 

У многим земљама света овај дан симболично се обележава сваке последње среде месеца фебруара и прихваћен је 2007.године након догађаја у провинцији Нова Шкотска где је ученик једне школе дошао обучен у розе мајицу.
 Група вршњака починила је брутално насиље над њим незнајући да је дечак тим чином подржао своју тешко оболелу мајку од карцинома.
Уз знак подршке чином другарства и саосећања, већ наредног дана обучени у розе мајице,  појавио се читав разред.
 Тиме је розе мајица постала заштитни знак као и подршка сваком детету које доживи насиље.
Ове године у нашој школи обележен је овај дан са свим ученицима млађих разреда и са ученицима осмог разреда.
Реализатори активности, библиотекар Маја Мићовић и педагог Стевана Матић.

  

 

Прочитај

Шта је потребно за упис у први разред и шта је ове године другачије

Датум: 12. Februar 2021 12:54 Категорија: НовостиЕпидемија није померила стандардне рокове нити променила правила за упис првака у школу, па и се и ове године родитељи деце рођене између 1. марта 2014. и 28. фебруара 2015. већ сад припремају за упис својих будућих школараца.

Домови здравља већ су почели да позивају родитеље да започну са систематским прегледима своје деце, јер је то процес који траје.
Систематски преглед
Као и претходних година, процедура уписа почиње систематским прегледом који је обавезан за све предшколце. Прва “станица” је изабрани педијатар, где се обавља основни преглед и мерење детета. Ако је дете у том тренутку здраво, оно прима вероватно две (од укупно три) ревакцине које се примају у овом периоду. Пошто се све три вакцине примају у надлактицу, препоручује се да дете најпре прими две, а трећу након најмање две недеље. Вакцине које се примају штите против: дифтерије, тетануса, дечје парализе, малих богиња, заушака, рубеоле (црвенке). 

У међувремену, између вакцина, дете обавља прегледе и других специјалиста и то:
Оториноларинголога,
Офталмолога,
Физијатра,
Логопеда,
Стоматолога,
Додатно, обављају се лабораторијске анализе крви и урина и узимају брисеви.

Оно што је ове године уведено као обавезан део систематског прегледа је и ЕКГ преглед. Деца која га нису раније обављала због неких спортских прегледа могу бити уплашена кад виде апаратуру, па је добро да их припремите и објасните им да није ништа болно.
Када се све ово обави, поново се одлази код педијатра, ради коначне потврде да је дете спремно за упис.

Шта каже Закон

У први разред уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година. У школској 2021/22. години, упис у први разред обавезан је за сву децу рођену од 1. марта 2014. до 28. фебруара 2015. године – наводе у Министарству просвете.

Изузетно, детету може да се одложи упис у први разред за годину дана, у складу са законом. Дете које има од шест до шест и по година уписује се у први разред након провере спремности за полазак у школу.
Родитељу или другом законском заступнику деце која су стасала за упис у први разред основне школе омогућено је да искажу интересовање за упис детета у одређену школу и то личним одласком у школу или електронским путем дефинишу датум уписа и тестирања детета. Од школске 2020/2021. године родитељима је омогућено да електронским путем дефинишу датум уписа детета у одређену основну школу на територији Србије преко Портала еУправа
 (о датуму приступа порталу бићете благовремено обавештени преко сајта школе).

Захваљујући електронској услузи еУпис родитељи не доносе документацију у школу, већ се она прибавља по службеној дужности електронским путем. Преко апликације еУпис извршиће се повлачење података о ученику (извод из матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта и доказ о обављеном лекарском прегледу) и упис. Након уписа детета у школу, истог дана, психолог, односно педагог школе вршиће испитивање детета.
Школе, односно родитељи ће бити обавештене од када ће наведена услуга бити доступна – објашњавају у Министарству просвете.
Они који су се одлучили за упис детета у школу која не припада њиховој територији, захтеве је требало да поднесу школама до 1. фебруара.

Прочитај

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЧИТАЊА НАГЛАС

Датум: 02. Februar 2021 21:44 Категорија: Новости

Заједничко читање наглас важан је породични ритуал – деца бирају књигу и с родитељем или другом одраслом особом окрећу стране, гледају илустрације и одговарају на питања у вези с темом књиге и поступцима јунака. Читање наглас развија вештину слушања, обогаћује речник, развија машту и утиче на успешан социоемотивни развој деце. Такође, читање наглас омогућава родитељима и другим одраслим особама које деци читају да буду својеврсни „читатељски узори“ и да на тај начин деци од најранијег узраста пренесу љубав према књизи. У нашој школи библиотекар, Маја Мићовић, обележава овај датум са ученицима млађих разреда у сарадњи са учитељима.

 


Прочитај