Новости

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Датум: 04. Decembar 2018 17:32 Категорија: Новости

Поводом Светског дана борбе против сиде, 1. децембра, у понедељак, 03.12.2018. године, у библиотеци матичне школе, одржана је презентација за ученике 7. и 8. разреда из Мајура.
Презентацију су организовале педагогица Весна Недељковић, наставница географије Маријана Цветковић и библиотекарка Маја Мићовић. Циљ презентације био је подизање свести о превенцији и значењу тестирања на ХИВ. Ученици су добили корисне информације о заштити од ХИВ-а, о начинима преношења болести, о сајту 
 www.jazas.net , на коме могу добити неопходне информације, али и о предрасудама које друштво има према људима оболелим од ове болести, а које би требало, добром информисаношћу, отклонити.

Прочитај

Презентација пројекта „2000 дигиталних учионица“

Датум: 02. Decembar 2018 20:32 Категорија: Новости

У петак, 30.11.2018, у рачунарском кабинету ОШ „Радислав Никчевић“ одржана је презентација пилот-пројекта „2000 дигиталних учионица“. Душица Дојчиновић, наставница информатике и рачунарства, Јелена Гавриловић Миликић, наставница српског језика и грађанског васпитања, Ружица Стојановић Ђорђевић, учитељица, похађале су обуку за дигитално компетентне наставнике  коју је МПНТР организовало у августу 2018. године. Искуство и знања са обуке ове наставнице пренеле су члановима Наставничког већа; присутни слушаоци на презентацији могли су да се упознају са образовним платформама, предностима онлајн образовања, Гугл-диском и чувањем података у облаку и да непосредно виде како изгледају и функционишу дигитални уџбеници. Овом приликом презентована је целокупна, монтирана опрема коју су обучене наставнице добиле на обуци за непосредан рад са ученицима (лаптоп, пројектор и сталак за пројектор).


Прочитај

Здрава храна

Датум: 02. Decembar 2018 18:41 Категорија: Новости

У понедељак, 26.11.2018.год.одржана је презентација за све ученике од петог до осмог разреда на тему ,,Храном до здравља".Организатори презентације Владимир Орбовић и Ивана Цоцић уз асистенцију педагога школе Весне Недељковић и техничку подршку Маје Мићовић.Презентација је била пропраћена фото- секцијом ученика коју води наставница Јелена Гавриловић Миликић.


Прочитај

ПРЕЗЕНТАЦИЈА О МИХАИЛУ ПЕТРОВИЋУ АЛАСУ

Датум: 01. Decembar 2018 17:14 Категорија: Новости

Свим ученицима старијих разреда у Колару, чланови математичке секције су представили презентацију о Михаилу Петровићу Аласу, коју су  осмислили и реализовали заједно са наставницом Маријом Ристић.
Прочитај

Предавање о насиљу

Датум: 29. Novembar 2018 09:05 Категорија: Новости

У понедељак, 26.11.2018.год.одржано је предавање за све ученике 6.разреда ,,Насиље као негативна друштвена појава", у организацији одељења за криминалистичку полицију. Истог дана одржана је презентација на тему ,,Насиље међу децом, шта знамо и шта можемо учинити", у организацији стручних сарадника Весне Недељковић и Маје Мићовић.


Прочитај

"УПОЗНАЈ ПОЛИЦИЈУ"

Датум: 27. Novembar 2018 17:15 Категорија: Новости

У среду 21.11.школски полицајац Драган Ранђеловић одржао је презентацију ученицима првог разреда под називом ,,Упознај полицију" уз сарадњу кординатора стручних сарадника Весне Недељковић и Маје Мићовић.


Прочитај

НАСИЉЕ КАО НЕГАТИВНА ДРУШТВЕНА ПОЈАВА

Датум: 19. Novembar 2018 18:34 Категорија: Новости

У понедељак 26.11.2018.године за ученике шестог разреда, биће организовано предавање на тему „НАСИЉЕ КАО НЕГАТИВНА ДРУШТВЕНА ПОЈАВА“. Реализатори предавања су полицајци из Одељења за криминалистичку полицију, ПУ Јагодина. Координатор за нашу школу Весна Недељковић, педагог.
Почетак предавања:
11⁰⁰ h – школа у Колару
12⁰⁰ h – школа у МајуруПрочитај

Кутак за литерарни тренутак - новости

Датум: 19. Novembar 2018 00:19 Категорија: Новости

Који цвет је симбол страдања и васкрса Србије у Великом рату, како називамо неког ко поштује туђе мишљење иако се нужно не слаже с њим, које књиге наши ђаци воле да читају,  како изгледа њихово литерарно стваралаштво, чија смо зрнца мудрости и стихове  сакупили ове недеље - сазнаћете ако свратите до Кутка.Прочитај

16. новембар - Међународни дан толеранције

Датум: 16. Novembar 2018 22:05 Категорија: Новости

Овај дан нас подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас. Генерална Скупштина Уједињених нација је 1996. године позвала земље чланице да установе Дан толеранције у сладу са Декларацијом о принципима толеранције, која је потписана од стране чланица 16.11.1995. године.Данас се слави уважавање и поштовање различитости међу децом и међу одраслима.
УНЕСКО је дао дефиницију толеранције:
толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи.
Трпељиви смо онда када нам се нешто не свиђа, али када због тога нисмо агресивни ( насилни ). Толерантност је ненасиље.
Као што неко има право да му се нешто свиђа, тако неко други има право да му се то исто не свиђа. Толерантност је када никог не присиљавамо да му се свиђа оно што се нама свиђа.
Поштујте свога друга/другарицу иако сте различити и не слажете се у свему, уважавајте мишљење других, прихватите добар предлог.
Не заборавите:
– толеранција не значи да све мора да буде како ви хоћете,
– толеранција не значи да је све свима дозвољено, већ да сви имају иста права,
– толеранција се учи.

Данас је у нашој школи пригодном презентацијом обележен овај дан у организацији стручних сарадника Весне Недељковић и Маје Мићовић.
 

У издвојеном одељењу у Колару први час старијих разреда био је такође посвећен Дану толеранције. 

  

 

Прочитај

Угледни час ,,Хајдуци и ускоци”

Датум: 13. Novembar 2018 20:00 Категорија: Новости

Угледни час ,, Хајдуци и ускоци” у корелацији историја/српски језик одржан је 05.11.2018. године. У библиотеци матичне школе ученици 7/1 су, радећи у групама, утврдили и систематизовали знања о хајдуцима и ускоцима стечена у настави српског језика и историје. Корелација ова два предмета, али и ликовне и музичке културе, указала је ученицима и присутним наставницима на значај међупредметног повезивања као кључног сегмента стицања трајних знања. Тимски рад који је био реализован кроз унапред задате истраживачке радове ученика и групни рад на самом угледном часу оснажио је личне потенцијале ученика и подигао њихово самопоуздање за излагање пред већим аудиторијумом.
Реализатори часа наставник историје Владимир Орбовић и наставница српског језика Јелена Гавриловић Миликић осмислили су овај час и као део школског пројекта ,, Живот и обичаји народа српског”.


Прочитај