Извештај са екскурзије старијих разреда

Датум: 04. Maj 2017 10:59 Категорија: Новости

Када смо у недељу ујутру почели да се скупљамо, ни сами нисмо знали шта да очекујемо од ове екскурзије. Видно успавани, јер смо јако рано устали, сели смо у 3 аутобуса и почели да се пребројавамо, а ту нам се представио и наш водич, Дарко, који нам је обећао да ће нас упознати са лепотама источне Србије. После 2 сата вожње стигли смо до првог одредишта, Виминацијума археолошког налазишта у близини Старог Костолца. Археолошки парк је званично отворен 2006.године.Обишли смо објекте који су покривени и отворени за посетиоце: Северну главну капију легијског логора, Римске терме, Маузолеј у којем је највероватније сахрањен римски император Хостилијан, Мамут парк, Domvs Scientiarvm.
                                                   

     
Наше следеће одредиште било Сребрно језеро. Сребрно језеро је вештачко језеро на десној обали Дунава и представља њен некадашњи речни рукавац који је данас затворен двема бранама. Налази се на подручју Браничевског округа у источној Србији, на два километра од Великог Градишта. Језеро је популарна дестинација за одмор и риболов деценијама, али од недавно привлачи туристе из свих крајева централне Србије. Као резултат растуће популарности језера, од недавно је рекламирано као „српско море“, јер Србија нема излаз на море. Silver lake resort је резерват на Сребрном језеру и први је туристички резерват са конгресним, спортским, туристичким и рекреативним садржајима.
   
Следеће место које смо требали да посетимо био је манастир Туман. Манастир Туман је православни манастир Епархије браничевске Српске православне цркве. Налази у Голубачкој долини на самој обали истоименог потока, 12 km удаљен од Голупца. Предање каже да је манастир подигао Милош Обилић, да би окајао грех јер је нехотице устрелио испосника Зосима Синајита.


     
Последња станица пре одласка у хотел био је Лепенски Вир. Лепенски Вир је једно од највећих и најзначајнијих мезолитских и неолитских археолошких налазишта. Смештено је на десној обали Дунава у Ђердапској клисури, у Србији, у централном делу Балканског полуострва. Овај локалитет, који је име добио по дунавском виру, био је седиште једне од најважнијих и најсложенијих култура праисторије.У археолошким ископавањима шездесетих година прошлог века откривени су археолошки налази, сакрална архитектура и монументална скулптура из времена од 7000. до 6000. година п.н.е. који су променили светске представе о почецима цивилизације. Испод насеља првих земљорадника и сточара из раздобља од 5300. до 4800. године п.н.е. откривено је седам сукцесивно грађених насеља ловаца, риболоваца и сакупљача хране подизаних једни на другима. Пронађени артефакти у виду бројних станишта, гробова који одсликавају необичне погребне ритуале, разни алати и накит од камена, рогова и кости, монументалне скулптуре од камена пешчара, као и плочице са урезаним знацима налик на писмена, указивали су да су првобитне ловачко-сакупљачке заједнице које су насељавале терасу покрај Лепенског Вира успоставиле сложене друштвене односе, основале архитектуру особеног стила и моделовале монументалну скулптуру од огромних облутака. Пуни утисака кренули смо ка хотелу „Лепенски Вир“. Хотел се налази на узвишици изнад Доњег Милановца на 161м надморске висине. Када смо стигли у хотел, почели смо са распакивањем, потом је уследила вечера, а онда одлазак у дискотеку . 
                                                                                           

Наш други дан почео је доручком и ужурбаним припремама за одлазак у даљи обилазак источне Србије. Одредиште је била Хидроелектрана Ђердап. Хидроелектрана Ђердап је систем од једне бранске и једне речне-проточне хидроелектране, „Ђердап I“ и „Ђердап II“, које су изграђене на реци Дунав на изласку из Ђердапске клисуре, на српско-румунској граници, тако да припада Србији и Румунији.У укупној производњи електричне енергије у Србији електране Ђердап учествују са око 20%. Ђердап I је саграђен 1970. године на 943. километру реке, 10 km узводно од Кладова. Ђердап II је саграђен 1984. године на 863. километру, 80 km низводно од Ђердапа I. Уживали смо у обиласку и сазнали много нових података о изградњи електране.
Наша следећа дестинација је био град Неготин. У Неготину смо обишли родну кућу нашег најпознатијег композитора Стевана Стојановића Мокрањца ,гроб хајдука Вељка Петровића и Археолошки музеј који се састоји од Археолошке, етнолошке, историјске и збирке уметничких слика и икона. У ресторану "Форма" имали смо организован ручак. Уживали смо у одличној храни, прелепом амбијенту и дивном особљу.
                                                                                       
Последњу паузу смо направили у Гамзиграду. Гамзиград је археолошко налазиште, близу Зајечара у источној Србији, античке римске царске палате Феликс Ромулијане које се од 29. јуна 2007. налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине.Обишли смо Феликс Ромулиану, царску палату коју је подигао римски сенатор Гај Галерије и име јој дао по својој мајци Ромули. Недалеко од палате налази се и место где се сматра да су сахрањени Гај Галерије и његова мајка и где су последњи пут у историји римског царства неки сенатор и његова мајка проглашени за божанство.
Око 20 h стигли смо у Мајур. Све похвале за агенцију „Dane tours“ и нашег водича Дарка. Све што је планирано маршрутом је остварено у потпуности, екскурзија је била едукативна, садржајна и наравно забавна. Судећи по осмесима и коментарима сви смо се добро провели, екскурзија - пун погодак. Остаје да о овоме пишемо, цртамо,причамо.