Изложба "Други у Великом рату"

Датум: 28. Januar 2019 23:56 Категорија: Новости

У Мајуру представљена изложба "Други у Великом рату"

У матичној школи ˶ Радислав Никчевић ̋ у Мајуру, у понедељак, 28. јануара, одржана је изложба "Други у Великом рату" коју су реализовали чланови Српске омладинске културне организације "СОКО", заједно са наставником историје, Владимиром Орбовићем. Ова изложба је посвећена свим оним људима коју су помогли и пружили подршку Краљевини Србији и српском народу током Великог рата 1914-1918. године. Ко су ти други? У мушком свету то су жене, у свету одраслих то су деца, у једној доминатној култури то су представници друге културе и народа. Поред жена и деце српске националисти, ту су и Руси, Словенци, Јевреји и муслимани. Оно што је занимљиво је да су Словенци бежали из своје домовине, Аустро-Угарске, да би се прикључили српској војсци коју су видели као ослободилачку. Такође су се и муслимани из Старе Србије истакли као браниоци престоног Београда током 1915. године.

Изложбу су посетили наставници и ученици старијих разреда, као и ученици четвртог разреда који су у оквиру предмета познавање природе и друштва први пут учили о Великом рату. Ученици осмог разреда су након изложбе слушали предавање о култури сећања. Треба напоменути да је ученица 8-1, Александра Јовановић, на отварању изложбе прочитала своју песму посвећену Великом рату.
Аутори изложбе су Марио Јегдић и Владимир Орбовић, док је координатор пројекта Александар Рацић. Пројекат Други у Великом рату спроводи Српска омладинска културна организација "СОКО" уз подршку удружења "Сунце" који је ресурс центар за Шумадијски и Поморавски округ, а све то у оквиру програма "Млади су закон" и финансијску подршку Министарства за омладину и спорт.