5. ЈУН - СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Датум: 10. Jun 2018 20:44 Категорија: Новости

Светски дан заштите животне средине (или околине) је дан који се обележава у целом свету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.
Датум 5. јуни је одредила Генерална скупштина УН јер се тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. год. На конференцији се окупило 113 држава.Програм заштите је назван УНЕП.
Предвиђања су да ће до 2050. године бити потребне три планете за број становника који се очекује, ако потрошња, производња и начин живљења остану на истом нивоу.
Људски просперитет нас не мора коштати планете. Живети одрживо значи задовољити људске потребе не угрожавајући природне системе и животну средину.
У свету се на овај дан покрећу бројне активности у које је укључена јавност, а које пропагирају одговорни однос према окружењу. 
Ми смо организовали квиз за ученике 5, 6 и 7. разреда и запослене у школи. Сви учесници су показали изузетно знање и вештине кроз различите активности. Ученици учесници су добили симболичне награде за учешће, а награђена је и ученица 7-1 разреда Тијана Станковић која је за школску 2017/2018. годину сакупила и донела највише лименки.