Кутак за литерарни тренутак

Датум: 22. Februar 2018 19:00 Категорија: Новости

 Од другог полугодишта школске 2017/2018. године у матичној школи почео је са радом Кутак за литерарни тренутак. Пројекат је осмислила наставница српског језика у Мајуру Јелена Гавриловић Миликић. Наставница је вођена идејом да се настава у школи осавремени и учини занимљивијом и приступачнијом ученицама.




У недостатку средстава за савремена учила, као резултат ентузијазма и креативности, на једном од паноа направљена је имитација интерактивне табле, наш „интерактивни пано“. Пано је подељен на шест поља. Поље „ Наслони ухо на песму“ посвећено је поезији и има за циљ да ученицима приближи поезију, да их упозна са најзначајнијим домаћим и светским песницима. „ Зрнце мудрости“ је поље кроз које ће се смењивати  мисли великих писаца, филозофа, сликара… У пољу „ Да ли сте знали“ биће промовисане занимљивости из различитих области науке, културе и уметности. Како би се  што спонтаније утицало на богаћење речника и побољшање говорне културе ученика, осмишљено је поље „ Реч по реч“ где ће ученици моћи да науче нове речи које често чују и  користе не знајући им право значење. Поље „ Скитам и читам“ доносиће предлоге ученика ученицима и садржаће препоруке у вези са књигама које нису део основног школског програма, а, по суду ученика, вредело би их прочитати. Утицај вршњачке групе је веома важан, па се наставница нада да ће овим путем ученици на позитиван начин утицати једни на друге развијајући љубав према књизи и читању. Највећи писци почињали су да пишу баш у основношколском узрасту, па је нашим младим литерарним надама посвећено поље „Школарац“ које ће промовисати литерарни таленат наших ђака објављивањем њихових радова.
           У раду на овом пројекту наставници ће идејама, саветима, сугестијама помагати чланови литерарне, рецитаторске и драмске секције. Један део Кутка биће и пано „Вредни и успешни“ са фотографијама које ће презентовати рад ученика из ових секција и њихова постигнућа на разним конкурсима и такмичењима.
        Наставница српског језика Јелена Гавриловић Миликић члан је и Тима за обезбеђивање квалитета рада и развој установе. Приоритетна област рада овог тима јесте настава и учење, па је Кутак за литерарни тренутак и  допринос раду овог Тима и његовом настојању да се кроз презентације, истраживачке радове, вршњачко учење настава у нашој школи унапреди.
      Прича о Кутку има за циљ да улепша школске дане ђака, наставника и свих посетилаца школе, да обогати знање свих нас и да нас подсети да увек постоји начин да се, уз добру вољу, креативност и ентузијазам, препреке савладају, а циљ оствари. 
     Садржај Кутка биће доступан и на сајту школе, а ажурираће се сваке друге недеље.