Скитам и читам


             “Тринаест разлога” 
                     Џеј Ашер

Клеј Џенсен не жели аудио касете које је снимила Хана Бејкер. Она је мртва, према томе, њена тајна треба да буде сахрањена с њом. А онда ће му Ханин глас саопштити да се његово име налази на тим касетама и да је он, на неки начин, одговоран за њену смрт.
Целе ноћи Клеј ће преслушавати снимке. Ханин глас ће му говорити о тринаест разлога због којих је одлучила да умре. Водиће га кроз њихов мали град… а оно што буде открио заувек ће му променити живот.


Књигу препоручује

Анђела Пљеваљчић 8/1

      

 
     „Нордијска митологија“
               Нил Гејмен
Гејмен у древној митологији одавно налази надахнуће за маштовите светове свог стваралаштва.
У овој књизи он се враћа на извориште и преноси нордијске приповести у скраћеном и прилагођеном облику;
ове древне приче читају се готово као роман.

Књигу препоручује

Анђела Пљеваљчић 8/1


 


„Тајни дневник Адријана Мола“
          Сју ТаунзендДело представља неустрашив поглед на животне потешкоће једног пубертетлије. Отворено пишући о брачним несугласицама својих родитеља, свом псу, свом животу ганутог песника и несхваћеног интелектуалца, дирљиво искрени дневник тинејџера Адријана Мола јесте урнебесно забавно и незаобилазно штиво за све генерације.


     Књигу препоручује

     Зорана Николић 7/1

                 „ Бели Очњак“
                   Џек Лондон


Пола вук, а пола пас, Бели Очњак родио се у суровој дивљини севера, застрашујућем свету у којем је непрестано присиљен да се бори за опстанак. Након многих година тешкоћа, коначно упознаје човека који му пружа прилику за бољи живот. Да ли ће Бели Очњак успети да заборави своје навике стечене у дивљини уз помоћ људске топлине и пријатељства?

Књигу препоручује

Лука Миловановић 5/1

 


           „ Стаклени престо“
                  Сара Џ. Мас
Тинејџерка која је плаћени убица, побуњена принцеза, опасна чудовишта, натприродни портали и стаклени замак – све је то узбудљиво колико и звучи да јесте. Ова мешавина комедије, суровости и фантазије описује богати алтернативни универзум, чија је најсјајнија звезда једна млада жена пуна живота.Књигу препоручује

Анђела Пљеваљчић 7/1 

„ Последњи лет за Сарајево “
           Момо КапорРоман "Последњи лет за Сарајево" је узбудљива прича о стрјуарду Слободану Деспоту Бобу, који заједно са капетаном Стевом Поповом у старом боингу названом "Кикаш" пребацује хиљаде сарајевских избеглица захваћеног ратним пожаром. Они без престанка лете дању и ноћу под ватром противавионске артиљерије, преносећи на својим крилима терет избеглица и свеопште несреће.Књигу препоручује

Александра Јовановић 7/1


 
 

         „ На брегу кућа мала“
           Градимир Стојковић
„На брегу кућа мала“ је савремена авантура, духовит и емотиван роман аутора легендарног серијала о Хајдуку.
Сниматељ Анђелко Панић одлучио је да поведе своје ћерке, близнакиње Ану и Јану, и сина Микија у Недобник, село надомак Београда, не би ли уместо градске гунгуле пронашао чувени „сеоски мир и тишину“.
Оно мало тишине прекинули су сеоски пси, а поред локалних легенди, рођенданске журке, нестале тинејџерке, необичних другара, женског манастира, поплаве и загонетне Достане – од мира неће остати ништа.


Књигу препоручује

Анђела Соколовић 6/1


 

        „ Девојчице са Олимпа“       
                  Елена КедросСид, Луче и Хун три су обичне девојке, средњошколке које се, као и све њихове вршњакиње, заљубљују, свађају и воле да воде дуге телефонске разговоре. С једним изузетком: њих три су богиње. Серијал од четири књиге препун је њихових авантура.


Књигу препоручује

Марија Миленковић 7/1
            "Летописи Нарније"
                     К. С. ЛуисПутовање на крај света, фантастични ликови и епске битке између добра и зла су окосница свих седам наставака овог узбудљивог серијала.
За последњих педесет година "Летописи Нарније" су преведени на све светске језике и објављени у милионским тиражима. Захваљујући томе могу се сврстати у класике светске књижевности.Књигу препоручује

Андреа Димитријевић 6/1


 


                "Завршница
                   Џејмс Фреј

Дванаест играча. Младих који припадају древном народу.
Цео људски род потиче од њихових лоза.
Они ће наследити Земљу, и на њима је да реше Велику загонетку спасења.
Ако један од њих то не учини, сви ћемо нестати.

Завршница је стварна. Завршница је почела.


Књигу препоручује


Анђела Пљевљчић 7/1