Скитам и читам

             

           
  ,,Кућа хиљаду маски" "
                    Игор Коларов
Девојчица Ефи одраста без родитеља и живи код тетке. Али стварност има многа лица... и многе маске.
 
Кућа хиљаду маски је бриљантан роман, саткан од оригиналних поетских цртица од којих је сачињена танка линија живота између игре и самоће.
 

Књигу препоручује

 Сара Антић 6/1

 
            ,,Београдска мумија"
            Бранко МилорадовићНаграда Доситејево перо

Оги је син археолога и радознали дечак кога занима мумија која се налази у Београду. Мумија која крије тајну стару више од две хиљаде година.Огњен не може више да издржи. Шта ће се десити када отвори саркофаг?
Магична авантура која нас води на невероватно путовање кроз време, на којем Оги има задатак да исправи неправде из прошлости, али и да реши велики проблем у свом животу.

Књигу препоручује
Марко Ковачевић 5/1
            ,,Зеленбабини дарови”
                     Ивана Нешић
        


Вођен жељом да спасе свет, али не сасвим лишен себичних мотива, дечак по имену Мика пролази кроз чудесне светове и необична искушења. Сваки из свог разлога, Мика и маљутак Завиша затичу се у служби код Зеленбабе, старице велике моћи и тајанственог порекла. Хоће ли дечак и маљутак успети да се изборе с моћним митским бићима и да докажу да заслужују тајанствене Зеленбабине дарове?        

Књигу препоручује
Лука Миловановић 6/1


                        ,,39 трагова”
                        група аутора


39 трагова је серијал авантуристичких романа за младе који су у сарадњи написали најпознатији и најпопуларнији амерички и канадски писци трилера, детективских и авантуристичких романа за младе, али и за одрасле.

Ауторство књижевног серијала подељено је између неколико изузетних писаца као што је Рик Риордан, писац популарног серијала о Перси Џексону, и аутор прве књиге. Ту су и питер Леранџис, Џуд Вотсон, Патрик Карман, Гордон Корман.

Свака књига серијала „39 трагова“ обилује историјским информацијама и представља одличан начин да читалац, без муке, научи низ занимљивих чињеница из различитих временских периода.
Књигу препоручује
Анђела Пљеваљчић 8/1


                         

                         "Кроз пустињу и прашуму"
                               Хенрик Сјенкјевич Повест о Сташи и његовој другарици Нел, незаобилазна је станица на путу одрастања многобројних генерација.
У овој узбудљивој и потресној причи описана је њихова борба за повратак кући, тежак пут који су морали да преживе, али и искрена младалачка љубав која се развила између лепе, беспомоћне девојчице и храброг, брижног Сташе.


Књигу препоручује
Николина Радосављевић 7/1
   

                        ,,Писма од Деда Мраза”
                      Џон Роналд Рејел ТолкинСваког децембра, за децу Џ. Р. Р. Толкина стизала је коверта с поштанском марком Северног пола, у којој се налазило писмо исписано необичним, дрхтавим рукописом, као и понеки цртеж и слика. То су била писма од Деда Мраза, у којима је он причао Толкиновој деци о чудесним, смешним и узбудљивим дешавањима на Северном полу: о томе како су се његови ирваси разбежали и разбацали поклоне на све стране, како је његов главни помоћник, Бели Медвед, пропао кроз кров куће, како је довео до тога да Месец пукне на четири дела и о још много чаробних догодовштина!

Књигу препоручује

Александра Јовановић 8/1

   
 

                    ,,Јаје, млеко, вода”
              Мина Д. Тодоровић

 Јаје, млеко, вода... је, баш као и трилогија Вирови, писан са превасходном намером да буде сврстан у дечју/омладинску књижевност, али се радња одиграва у реалном свету, нема магије, змајева и паралелних светова. Додуше, поклоници Вира светова, Гамижа и Магме ће у лику девојчице Даре, сигуран сам, препознати обрисе мале вештице Микуш, једног од најживописнијих ликова у трилогији. Пажљиви читаоци ће моћи да повуку још неке паралеле, али оне суштински и нису толико важне пошто је Јаје, млеко, вода… роман који представља заокружену целину и не захтева преџнање...”

 
Књигу препоручује

Марија Миленковић 8/1
                  ,, Аги и Ема”
                 Игор Коларов

Кратки роман  Аги и Ема доноси дирљиву причу о пријатељству усамљеног деветогодишњег дечака Агија и луцкасте старице Еме, и њиховом заједничком бунту против свирепог и отуђеног света.

 
По овом поетском и духовитом роману (овенчаном Наградом Политикиног Забавника за најбољу дечју књигу) снимљен је први српски филм за децу после двадесет пет година паузе, у режији Милутина Петровића. Роман је до сада преведен на енглески, руски, француски и италијански језик, а у Русији је за кратко време доживео два издања.


Књигу препоручује

Марко Ковачевић 5/1

  
              “Бескрајна прича”
                   Михаел Енде

 
 


Само људско биће може поново успоставити ред, и тај велики задатак додељен је управо Бастијану.
Бескрајна прича може се читати једноставно као узбудљива фантастична прича, чији свет сачињавају ноћни вилењаци и лутајући пламенови, Мочваре туге и Сребрне планине, Црни кентаур и Кула од слоноваче. Али поред тога, тај свет нуди ненадмашно упечатљиву визију моћи људске имагинације – моћи коју сваки читалац треба да подели са Бастијаном док путује Земљом Фантазијом. 
 
Бескрајна прича прелази границе, како оне између различитих култура, тако и жанровске границе између књига за децу и књига за одрасле. 


Књигу препоручује

Милош Николић 8/1


             

            “Тринаест разлога” 
                     Џеј Ашер

Клеј Џенсен не жели аудио касете које је снимила Хана Бејкер. Она је мртва, према томе, њена тајна треба да буде сахрањена с њом. А онда ће му Ханин глас саопштити да се његово име налази на тим касетама и да је он, на неки начин, одговоран за њену смрт.
Целе ноћи Клеј ће преслушавати снимке. Ханин глас ће му говорити о тринаест разлога због којих је одлучила да умре. Водиће га кроз њихов мали град… а оно што буде открио заувек ће му променити живот.


Књигу препоручује

Анђела Пљеваљчић 8/1

      

 
     „Нордијска митологија“
               Нил Гејмен
Гејмен у древној митологији одавно налази надахнуће за маштовите светове свог стваралаштва.
У овој књизи он се враћа на извориште и преноси нордијске приповести у скраћеном и прилагођеном облику;
ове древне приче читају се готово као роман.

Књигу препоручује

Анђела Пљеваљчић 8/1


 


„Тајни дневник Адријана Мола“
          Сју ТаунзендДело представља неустрашив поглед на животне потешкоће једног пубертетлије. Отворено пишући о брачним несугласицама својих родитеља, свом псу, свом животу ганутог песника и несхваћеног интелектуалца, дирљиво искрени дневник тинејџера Адријана Мола јесте урнебесно забавно и незаобилазно штиво за све генерације.


     Књигу препоручује

     Зорана Николић 7/1

                 „ Бели Очњак“
                   Џек Лондон


Пола вук, а пола пас, Бели Очњак родио се у суровој дивљини севера, застрашујућем свету у којем је непрестано присиљен да се бори за опстанак. Након многих година тешкоћа, коначно упознаје човека који му пружа прилику за бољи живот. Да ли ће Бели Очњак успети да заборави своје навике стечене у дивљини уз помоћ људске топлине и пријатељства?

Књигу препоручује

Лука Миловановић 5/1

 


           „ Стаклени престо“
                  Сара Џ. Мас
Тинејџерка која је плаћени убица, побуњена принцеза, опасна чудовишта, натприродни портали и стаклени замак – све је то узбудљиво колико и звучи да јесте. Ова мешавина комедије, суровости и фантазије описује богати алтернативни универзум, чија је најсјајнија звезда једна млада жена пуна живота.Књигу препоручује

Анђела Пљеваљчић 7/1 

„ Последњи лет за Сарајево “
           Момо КапорРоман "Последњи лет за Сарајево" је узбудљива прича о стрјуарду Слободану Деспоту Бобу, који заједно са капетаном Стевом Поповом у старом боингу названом "Кикаш" пребацује хиљаде сарајевских избеглица захваћеног ратним пожаром. Они без престанка лете дању и ноћу под ватром противавионске артиљерије, преносећи на својим крилима терет избеглица и свеопште несреће.Књигу препоручује

Александра Јовановић 7/1


 
 

         „ На брегу кућа мала“
           Градимир Стојковић
„На брегу кућа мала“ је савремена авантура, духовит и емотиван роман аутора легендарног серијала о Хајдуку.
Сниматељ Анђелко Панић одлучио је да поведе своје ћерке, близнакиње Ану и Јану, и сина Микија у Недобник, село надомак Београда, не би ли уместо градске гунгуле пронашао чувени „сеоски мир и тишину“.
Оно мало тишине прекинули су сеоски пси, а поред локалних легенди, рођенданске журке, нестале тинејџерке, необичних другара, женског манастира, поплаве и загонетне Достане – од мира неће остати ништа.


Књигу препоручује

Анђела Соколовић 6/1


 

        „ Девојчице са Олимпа“       
                  Елена КедросСид, Луче и Хун три су обичне девојке, средњошколке које се, као и све њихове вршњакиње, заљубљују, свађају и воле да воде дуге телефонске разговоре. С једним изузетком: њих три су богиње. Серијал од четири књиге препун је њихових авантура.


Књигу препоручује

Марија Миленковић 7/1
            "Летописи Нарније"
                     К. С. ЛуисПутовање на крај света, фантастични ликови и епске битке између добра и зла су окосница свих седам наставака овог узбудљивог серијала.
За последњих педесет година "Летописи Нарније" су преведени на све светске језике и објављени у милионским тиражима. Захваљујући томе могу се сврстати у класике светске књижевности.Књигу препоручује

Андреа Димитријевић 6/1


 


                "Завршница
                   Џејмс Фреј

Дванаест играча. Младих који припадају древном народу.
Цео људски род потиче од њихових лоза.
Они ће наследити Земљу, и на њима је да реше Велику загонетку спасења.
Ако један од њих то не учини, сви ћемо нестати.

Завршница је стварна. Завршница је почела.


Књигу препоручује


Анђела Пљевљчић 7/1